Drukte bij de bijeenkomst in het Gemeenschapshuis voor de infoavond over de Lob van Gennep door het waterschap.
Volledig scherm
Drukte bij de bijeenkomst in het Gemeenschapshuis voor de infoavond over de Lob van Gennep door het waterschap. © Theo Peeters

Actiegroep wil bouwplannen in de ijskast vanwege Lob van Gennep

GENNEP / MOOK - Bouwplannen binnen de Lob van Gennep moeten opgeschort worden tot duidelijk is hoe het gebied beschermd wordt tegen hoogwater. Daarvoor pleit actiegroep Nee Tegen De Vloedgolf bij de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar.

De actiegroep heeft een brief gestuurd naar de gemeenteraden en burgemeester en wethouders van Gennep en Mook en Middelaar, waarin de schrijvers pleiten voor een ‘pas op de plaats’ voor nieuwbouwplannen. Daarmee ‘neemt het gemeentebestuur haar verantwoordelijkheid serieus inzake de veiligheid en bescherming van mens, bedrijf, en natuur tegen overstroming’.

‘Onverantwoord’

Volledig scherm
© M Kuster

Lob van Gennep is een project dat als doel heeft het gebied tussen Mook en Gennep beter te beschermen tegen hoogwater. In het kort komt het erop neer, dat dijken hoger en sterker worden gemaakt én dat een deel van het gebied als waterberging gaat dienen. De dorpen Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ven-Zelderheide en Ottersum kunnen dan bij extreem hoogwater blank komen te staan. De kans daarop noemt de stuurgroep die zich ermee bezighoudt klein, maar veel inwoners maken zich er grote zorgen over.

Er liggen verschillende scenario's klaar voor Lob van Gennep. In het meest gevreesde scenario komt er een schuif in de dijk die bij extreem hoogwater geopend wordt. Het gebied zal dan gecontroleerd onder water gezet worden.

Dat idee is volgens de actiegroep strijdig met de plicht die de overheid heeft om te zorgen voor een bewoonbaar land. Nee Tegen De Vloedgolf wil weliswaar ook dat er nieuwe huizen komen, maar vindt het ‘onverantwoord als de gemeente Gennep nieuwbouw toestaat in een toekomstig retentiebekken’.

Maasland