Volledig scherm
Door de vele regen van afgelopen week in België en Duitsland is het riviertje de Niers buiten haar oevers getreden. Het Niersdal vanaf de Henakker richting Gennep. © Theo Peeters

Gennep ziet water van de Niers buiten haar oevers treden na forse regenval

GENNEP / OTTERSUM - De geschiedenis van Gennep is onlosmakelijk verbonden met water. De rivieren Maas en Niers maakten Gennep tot een interessante vestigingsplaats. Het water dat kansen biedt. Het water dat nooit onderschat mag worden. Nu de Niers buiten haar oevers is getreden en het land op heeft gezocht, is de macht van het water weer duidelijk.

Het beheer van het water is voor de Kop van Noord-Limburg van levensbelang. En Gennep kan in geval van calamiteit weer van levensbelang zijn voor verderop gelegen steden en dorpen. De Lob van Gennep - het laaggelegen gebied tussen Gennep en Mook in de overgang van de Limburgse Maasvallei naar de Bedijkte Maas - kan bij extreem hoogwater in de Maas dienen als retentiebekken. 

160 miljoen euro is beschikbaar gesteld voor dijkversterking in gemeenten Gennep en Mook en het inrichten van het gebied om overtollig water te kunnen bergen. Bij het maken van die plannen speelt Waterschap Limburg een grote rol.

Volledig scherm
Het Niersdal richting cultureel centrum Roepaen. © Theo Peeters
Volledig scherm
Het Niersdal langs de Niersdijk op de achtergrond de Genneper Molen. © Theo Peeters
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland