Volledig scherm
© DG

Landbouwers in Lob van Gennep vrezen voor eigen toekomst

MILSBEEK - Landbouwers in het gebied de Lob van Gennep vrezen voor het eigen voortbestaan, nu de komende jaren in het buitengebied tussen Milsbeek, Ven-Zelderheide en Ottersum van overheidswege meer natuur ontwikkeld moet worden.

Agrariërs in het laaggelegen, 2.900 hectare grote buitengebied van de gemeente Gennep uitten gisteravond hun zorgen tijdens een met ruim 100 man drukbezochte voorlichtingsbijeenkomst over de toekomst van de Lob van Gennep in zaal 't Trefpunt in Milsbeek. "Landbouwbedrijven worden kapot gemaakt ", riep zelfs een van de aanwezige landbouwers.

Er blijft volgens bezorgde agrariërs niks meer over van de landbouw als nog meer boerengrond aan de natuur gegeven moet worden. Hierbij gaat het om ruim 300 van in totaal bijna 1.800 hectare aan landbouwgrond. Want de randen van de Lob behoren tot aaneengesloten natuurgebieden die tot over de landsgrenzen reiken. Hier moeten plant en dier de ruimte krijgen.

Dat terwijl er in het gebied ook nog plek ingeruimd moet worden voor agrarische bedrijven die elders langs de Maas of door de komst van bedrijventerrein de Brem bij Heijen in de knel zitten.

Wethouder Arnold Jansen gaf toe dat het niet makkelijk wordt om aan ieders wensen te voldoen in het gebied tussen Reichswald, Maas en de Niers. "Dat geeft spanningen. Er zullen hoe dan ook door alle partijen concessies gedaan moeten worden. Maar wij bepalen niet waar andere overheden verbindingszones en ecologische hoofdstructuren wensen."

Voor de herinrichting van het Gennepse buitengebied ligt nu een, door de provincie Limburg, goedgekeurde projectnota op tafel met knelpunten en kansen in het gebied. De plannen hierin moeten in 2009 verder uitgewerkt worden door de liefst elf projectpartners.

Een provinciewoordvoerder probeerde wat van de onrust weg te nemen door te zeggen dat alles op basis van vrijwilligheid gebeurt. "Als grondeigenaren niet meewerken, gebeurt er gewoon niks in het gebied. Er wordt niks opgelegd." Voorzitter Servaas Huys van de Gebiedscommissie Maasduinen: "Het mag nooit zo zijn dat de overheid gronden voor een koopje krijgt." Er zal, aldus het oud-Kamerlid, betaald moet worden voor grond 'als ware het onteigening'.

Maasland