Volledig scherm
Januari 1995: overstroomde straten in Middelaar. Op de vluchten voor hoogwater. De angst dat het nog erger kan worden, zit er goed in. © Ed van Alem

Limburgse Statenleden CDA en GroenLinks:
‘Kijk nog eens goed naar plannen Lob van Gennep’

GENNEP - Plannen om hoogwater te beteugelen in de Maas moeten nogmaals tegen het licht worden gehouden, nu blijkt dat er bij inwoners veel onrust over is. Daarvoor pleiten de Limburgse statenleden Johan Geraats (CDA) en Thea Jetten (GroenLinks). Lob van Gennep is volgens het tweetal het tot nu toe laatste geval waarbij ‘onrust en wantrouwen’ is ontstaan bij de inwoners.

Er liggen verschillende scenario's klaar voor dat gebied, die variëren van niets doen aan de dijken tot een flinke verhoging ervan. De lob is bedoeld als overloopgebied. Bij extreem hoogwater kan ervoor gekozen worden dit gebied onder te laten lopen om dichtbevolkte gebieden verder stroomafwaarts, zoals Den Bosch, te beschermen.

Denk ook aan tekort van water

Daar zijn veel inwoners van Plasmolen, Middelaar, Milsbeek, Ottersum en Ven-Zelderheide bang voor.  De dijkverhoging is in hun ogen niet bedoeld om deze vijf dorpen te beschermen, maar om meer water te kunnen bergen.

Quote

De dijkverho­ging is in hun ogen niet bedoeld om deze vijf dorpen te beschermen, maar om meer water te kunnen bergen.

Gigantische financiële schade

Volgens de statenleden kan het plan bij de Lob van Gennep ‘gigantische financiële schade’ opleveren voor de zevenduizend bewoners van het gebied: huizen en bedrijven worden minder waard. De twee vinden verder dat niet alleen het teveel aan water moet worden bekeken: ‘We hebben nu al jaren een tekort aan water'. 

Volledig scherm
WEB32221, ALLEEN VOOR WEB, infographic, Marcel, Kuster, Lob, Gennep, projectgebied, hoogwater, dijken © M Kuster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland