Volledig scherm
PREMIUM
Max Hoppener van de Oude Dijk in Milsbeek toont Hoe hoog het water komt bij hem in huis als de lob van Gennep opengezet wordt en het water naar het achterland stroomt. © Theo Peeters

Mag je bij hoog water een paar dorpen opofferen voor de stad?

Lob van GennepMILSBEEK - Rumoer alom. Als het water in de rivieren extreem hoog wordt, worden dorpen in de regio opgeofferd en onder water gezet om steden droog te houden. ,,Een ramp”, zeggen de bewoners.

,,Het wordt voor iedereen juist veiliger”, zegt het waterschap. ,,Je moet goed kijken of het wel de moeite waard is”, zegt de wetenschapper.

Bij Varik en Heesselt moesten tientallen huizen gesloopt worden om een nevengeul te kunnen graven. Het dorp Varik zou bij hoogwater op een eiland komen te liggen. Het zorgde vorig jaar voor de eerste demonstratie ooit in Varik. De plannen werden afgeblazen.

Quote

Als de sluisdeu­ren bij Gennep worden opengezet, stroomt het water met de kracht van een tsunami naar binnen.

Jan Peter Sengers, agrariër
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Marian Leideritz, de vrouw die nooit opgeeft: ‘Sommige mensen zullen denken: heb je haar weer’
    PREMIUM
    vrijdaginterview

    Marian Leideritz, de vrouw die nooit opgeeft: ‘Sommige mensen zullen denken: heb je haar weer’

    OTTERSUM - Er is een kloof in de samenleving, zegt Marian Leideritz (68) uit Ottersum. Om daar iets aan te doen, organiseert ze activiteiten die Nederlanders en nieuwkomers moeten verbinden. Het is het zoveelste initiatief in Gennep waar ze zich voor inzet. ,,Ik zie soms anderen denken: die Marian kickt op belangstelling, maar het is precies het tegenovergestelde.’’

Maasland