Volledig scherm
Mert de werkzaamheden voor de Lob van Gennep is in de Bloemenstraat in Milsbeek al een begin gemaakt. © Theo Peeters

VVD-raadslid: 'We hebben geen behoefte aan Groningse toestanden bij de Lob van Gennep’

opinieGENNEP - Alle burgers hebben recht op bescherming, betoogt het Gennepse VVD-raadslid Bram Nijst. Maar als het Rijk per se vasthoudt aan de omstreden optie 3 voor de Lob van Gennep, dan moeten er op zijn minst garanties zijn voor fatsoenlijke schaderegelingen.  

Door Bram Nijst

De hoogwaterplannen van de Lob van Gennep houden de gemoederen bezig. Het is vooralsnog een papieren oplossing voor wanneer een vloedgolf de Maas aandoet en we stroomafwaarts Brabantse steden enkele centimeters water besparen. Het moet elders dus overstromingskansen verkleinen, terwijl ze hier het gebied van Middelaar tot Ven-Zelderheide onder water zetten.

Er zijn drie opties voor de Lob: 1. Enkel verhoogde buitendijken, waarbij iedereen droge voeten houdt; 2. Waterbergend gebied met omdijkte droge kernen; 3. De Lob als grootschalige badkuip waarbij ook onze kernen opgeofferd worden. Het is nog geen gelopen race en variant 1 is nog niet van tafel. Waarom geniet die niet de voorkeur?

Alle burgers beschermen

Als raadslid is vind ik dat de overheid er primair is om ál haar burgers te beschermen. Wat opvalt is dat Rijk en Waterschap vooruit lijken te lopen op variant 3, waarbij 7000 huishoudens natte voeten krijgen. Hoezeer ik deze statistische aanpak kan volgen, kan het niet zo zijn dat de overheid als gevolg van een intentionele handeling miljoenen liters water onze leefomgeving laat instromen. Daardoor wordt onze inwoners letterlijk het water aan de lippen gezet en dreigt vee geofferd te worden.

Naast dit principiële bezwaar roept de Lob talloze dilemma's op. Kunnen we onze dorpen in de toekomst nog wel uitbreiden of raken ze ingeklemd tussen dijklichamen? Immers, we ervaren nu al genoeg moeite om woningzoekende jongeren en senioren een plek te geven. Worden woningen en (agrarische) bedrijven in de Lob straks lager gewaardeerd? Deze mogelijke waardedaling moet zeker meegenomen worden.

Onbespreekbaar

Het zal nog even duren voordat er een besluit is genomen. Variant 3 waarbij alle huizen onder water worden gezet is onbespreekbaar totdat nut en noodzaak bewezen zijn. Mocht Den Haag ons overrulen, moet vooraf duidelijk zijn hoe schadeafhandeling eruit ziet als het noodlot toeslaat. We mogen best iets terugvragen, sowieso garanties en een fatsoenlijke schaderegeling. We hebben geen behoefte aan sussende woorden en Groningse toestanden. Zo zijn er nog wel tal van wensen te bedenken. Bij een omdijkt Ottersum zoals in variant 2, kan de nieuwe dijk als geluidswering dienen voor een ontsluiting waarmee we vrachtverkeer uit ons dorp weren. Tegelijkertijd moeten we ook opkomen voor de belangen van bewoners buiten de dijken, laten we niet schromen om onze mening kenbaar te maken!

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland