Volledig scherm
© De Gelderlander

Arriva gestraft om uitval treinen Maaslijn

MOLENHOEK - De provincie gaat vervoerder Arriva financieel korten. Aanleiding zijn de vele uitgevallen treinritten op de Maaslijn tussen Roermond, Venlo en Nijmegen, zegt gedeputeerde Hubert Mackus. 

Woensdag spraken Arriva en de provincie over de aanhoudende problemen op die lijn. Mackus zegt dat hij 'verschrikkelijk baalt' van de karige oplossingen die Arriva biedt. Arriva nam op 11 december vorig jaar het Limburgse openbaar vervoer, inclusief treinmaterieel, over van Veolia. 

Storingsgevoelig

Vanwege de drukte op de Maaslijn zet het bedrijf enkele extra tweedehands treinen in. Die blijken storingsgevoelig. Dat heeft ook gevolgen voor de rest van de dienstregeling op de Maaslijn. De lijn heeft een enkel spoor, waardoor treinen op elkaar moeten wachten. Het bedrijf erkent de problemen en zegt het ‘erg vervelend' te vinden voor de reizigers. 

Vraagtekens

De extra treinen vertonen meer gebreken dan verwacht. Het waren echter de enige diesels die beschikbaar waren en aan de Nederlandse eisen voldoen, zo blijkt uit een reactie. Volgens de telling van Arriva viel in februari 1,9 procent van de ritten op de Maaslijn uit. Dat mag volgens het contract maar 0,2 procent zijn. Arriva ziet een verbetering in maart, maar de provincie zet vraagtekens bij de tellingen. 

Limburg gaat nu zelf bijhouden hoeveel treinen uitvallen. „We pikken dit niet. Voor uitgevallen treinen betalen we niet. We hebben Arriva gewaarschuwd dat we, als het zo extreem blijft, ook nog een boete opleggen’’, aldus Mackus, die niets wil zeggen over hoeveel geld er gekort wordt. 

Nijmegen e.o.