Volledig scherm
Arriva heeft problemen op de Maaslijn. © Ed van Alem

CDA-Kamerleden doen oproep: ‘Den Haag moet ingrijpen bij Maaslijn’

BOXMEER/ DEN HAAG - De problemen met de Maaslijn - de spoorverbinding tussen Roermond en Nijmegen - lopen zo ver op dat Stientje van Veldhoven,  de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, zich er rechtstreeks mee moet bemoeien.

Volledig scherm
Tweede Kamerlid Erik Ronnes (CDA). © ANP

 Van Veldhoven zou volgens Tweede Kamerleden Erik Ronnes uit Boxmeer en Mustafa Amhaouch uit Panningen een bemiddelende rol moeten spelen tussen de provincies Limburg en Gelderland en de vervoerder Arriva. 

Scholen, bedrijven en burgers zijn het volgens de politici terecht beu met de Maaslijn. De emmer is inmiddels aardig volgelopen en de huidige situatie is onacceptabel voor het imago van de trein in de regio als betrouwbaar vervoermiddel en alternatief, schrijven ze in een brief. 

De staatssecretaris zou er persoonlijk voor moeten gaan zorgen dat de verdere vertraging van de besluitvorming over de aanpassing van de Maaslijn wordt uitgesteld. Door haar ingrijpen zouden de huidige problemen zo snel mogelijk moeten worden opgelost. 

Zeven vragen

Volledig scherm
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66). © ANP

Ronnes en Amhaouch (beiden CDA) stellen in zeven vragen aan de staatssecretaris een conflict tussen de provincies Gelderland en Limburg aan de orde. Doordat de twee provincies het niet eens kunnen worden over de verdeling van extra kosten zou de geplande elektrificatie van de Maaslijn nog weer later gaan plaatsvinden.

Het laten rijden van elektrische treinen op het traject zou een groot deel van de vervoersproblemen op de Maaslijn kunnen ondervangen. Eigenlijk zou die elektrificatie al in 2020 klaar moeten zijn. Nu is de planning dat de klus pas in 2024 gaat beginnen.

De twee CDA-politici kaartten de problemen op de Maaslijn al eerder aan. Zij willen nu horen hoeveel de provincies en hoeveel Den Haag zouden bijdragen aan de ingreep op de Maaslijn. Zij vragen staatssecretaris Van Veldhoven om bemiddeling in de kwestie. Die zou ervoor moeten zorgen dat de partijen het sneller met elkaar eens worden. Zodat de Maaslijn eerder kan worden aangepast.  

Maatregelen

Voor de geplaagde reizigers op de Maaslijn - veel studenten en scholieren - zou in de huidige situatie het best mogelijke reisaanbod moeten worden gerealiseerd. Arriva heeft eerder aangegeven dat door tegenslagen met treinen het aanbod beperkt is. De CDA’ers willen van Van Veldhoven horen welke maatregelen worden genomen om tot aan de elektrificatie de reiziger op de Maaslijn zo goed mogelijk te bedienen.

Volledig scherm
Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch (CDA). © ANP
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland