Volledig scherm
Hidde Blom in het Theeza(a)kje. Een bescheiden specialiteitenzaakje, dat dapper maar lichtvoetig weerstand biedt aan onze theegewoonten. © Bert Beelen

Bescheiden za(a)kje, royale mokken

MIJN TENT IS TOPNIJMEGEN - De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wél maken? In deze aflevering: Het Theeza(a)kje, Lange Hezelstraat 56.

Thee is een gevoelig product dat door de gemiddelde Nederlander op niet-fijnzinnige, zeg maar gerust lompe wijze wordt behandeld. Voorzichtig soppen in kokend water en dan het slappe zakje hergebruiken bij de volgende kop. Melk? Alleen voor oma. Maar in de Lange Hezelstraat in Nijmegen zit een bescheiden specialiteitenzaakje, dat dapper maar lichtvoetig weerstand biedt aan onze theegewoonten. 

Een zaakje dat thee enerzijds ui-ter-ma-te serieus neemt, maar er aan de andere kant graag om lacht.

Het Theeza(a)kje.

Vuurtje van cypressenhout

Het Theeza(a)kje is de winkel-met-tearoom van Hidde Blom. Hij bedacht zijn concept bij het daten op Tinder, in de tijd dat hij nog maatschappelijk werker in vaste dienst was. De date wilde een theezaakje beginnen, maar hoe moest het heten? Hij: Theeza(a)kje natuurlijk. ,,Daarna heb ik niets meer van haar gehoord.''

Maar dat idee had hij nog wel. Dus toen zijn contract niet verlengd werd, wist hij wat te doen. En nu runt een team van vier begeleiders en zo'n zes mensen met 'psychische en lichamelijke kwetsbaarheden' deze compacte theetent: een kleine 40 vierkante meter groot, met twee tafels en acht zitplaatsen. In de zomer komt er mogelijk nog een klein terrasje bij.

Volledig scherm
De selectie van het Theeza(a)kje. Eigen receptuur! © Bert Beelen

Theeza(a)kje drijft op de verkoop van de thee die hier verpakt wordt. Die kun je hier kopen, maar er zijn ook bedrijven die een abonnement hebben op die thee. Ze kopen activerende Hoppathee. Of Decollethee (bij menstruatieklachten). Of kalmerende Namasthee (kalm = yoga = namasté).

Verder is er uitermate delicate thee waarvan de mare wil dat er een ochtendmistje overheen gegaan is. Algachtige uit Japan, voor bij de vis. Of rokerige lapsang souchon uit China, in bamboemanden gedroogd boven een vuurtje van cypressenhout. Het Theeza(a)kje schenkt ze bij de juiste temperatuur (vaarwel waterkoker) en serveert ze in een on-Hollands royale mok.

Thee, Hidde Blom houdt er zelf ook van. ,,Maar ik drink ook liters koffie.’’ 

Dat heet hier trouwens incognithee.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.