Volledig scherm
Waarom Borboleta overleeft? Omdat de Hezelstraat een monumentale straat 'met veel traffic' is, zegt Willeke van Renssen. © Bert Beelen

Borboleta en het oh-wacht-effect

MIJN TENT IS TOPNIJMEGEN - De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wél maken? Deze keer: Borboleta, Lange Hezelstraat 95.

Borboleta is zo'n tent waar je op een middag de vork zet in een glutenvrije punt amandel-kokostaart en denkt: hé. Er is iets. Er is hier iets anders dan anders. Iets met die jongen die nu de espressomachine laat gorgelen.

Maar wat?

Je weet het niet, en het was je sowieso pas later opgevallen. Pas toen je naar achteren schoof op het doorleefde kroegstoeltje en in afwachting van nog een caramello macchiato glazig naar de winkelende mensen in de Hezelstraat staarde.

Tosti cheddar-bacon

Volledig scherm
Vlinders. Vlinders. Overal vlinders. © Bert Beelen

Dat effect, dat is dus typisch Borboleta. In ieder geval als het aan eigenaar Willeke van Renssen ligt. Want, voor de duidelijkheid: Borboleta zit in dezelfde hoek als Brownies & Downies en Het Theeza(a)kje. De soep, de koffie en de tosti cheddar-bacon worden hier geserveerd door mensen met een beperking dan wel afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar dat heb je dus niet meteen door. Van Renssen: ,,Ik wilde bewust dat effect creëren. Het is mooi als mensen denken: oh, wacht, er is misschien toch meer aan de hand dan ik dacht.’’

Bij Borboleta werken mensen met autisme, een verstandelijke beperking en psychologische problemen. Die mensen, die miste ze zo toen ze als afgestudeerd orthopedagoog zonder perspectief op een baan bij De Hemel belandde. ,,Toen kreeg ik dit stoute idee. Een hippere lunchtent en de doelgroep. Waarom doe ik het niet zelf?’’

Dat plan is een jaar of drie oud, Borboleta is nu anderhalf jaar geopend en draait iets meer dan quitte, zegt Van Renssen.

Monumentaal

Waarom Borboleta overleeft? Omdat de Hezelstraat een monumentale straat 'met veel traffic' is, zegt ze. Omdat ze hier een terras hebben (was een eis, 'anders mis je de zomer'). En omdat de ondernemers elkaar hier helpen. Ze schenken hier de thee van Het Thee-za(a)kje. ,,En als zijn klanten echt een uitgebreide lunch willen, verwijst Hidde ze weer naar ons.’’

Borboleta is trouwens Portugees voor vlinder, en die vlinder staat natuurlijk weer voor de mensen die hier ontpoppen. Maar als je eenmaal weet wat voor tent dit is, heb je dat natuurlijk meteen door.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.