Volledig scherm
Abdi Kadar in zijn koffie- en lunchzaak Kushiin. © Bert Beelen

Kushiin wil verlengstuk van huiskamer zijn

Mijn tent is topDe helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wel maken? In deze aflevering: koffie- en lunchzaak Kushiin, Ziekerstraat 136 in Nijmegen.

Het moet een verlengstuk zijn van de huiskamer: Kushiin, de nieuwe koffie- en lunchzaak van Abdi Kadar. Kushinn is het Somalische woord voor keuken, zegt de 31-jarige ondernemer, opgegroeid in Wageningen. In de keuken komen mensen samen, daar wordt gepraat, gelachen, gegeten, daar wordt geleefd.

Er kan, zegt hij, in de bourgondische studentenstad die Nijmegen is, nog best een goede espressobar en lunchzaak bij. Een stad bovendien die meer vrouwen dan mannen telt - vrouwen zijn gek op lunchen. Op de kaart staan gezonde broodjes met tonijn, en avocado. Natuurlijk is er appeltaart.

Horeca was altijd een droom van Kadar. Maar hij is ook goed in cijfers. Na de Hotelschool in Wageningen deed hij een studie accountancy aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ging daarna aan de slag als financieel consult bij grote bedrijven. Maar de horeca blijft trekken, zegt hij. ,,Als ik iets wil en ik spreek dat hardop uit tegenover bijvoorbeeld vrienden, dan wordt het werkelijkheid.’’

Hij oriënteerde zich in Utrecht, maar toen hij tegen de voormalige modezaak in de Ziekerstraat aan liep, was de keuze snel gemaakt. Een goede locatie waar veel wandelaars en fietsers langskomen. Met grote ramen waar je lekker naar buiten kunt kijken. ,,Als iets goed voelt, dan moet je het doen.”

Niks vintage bij Kushiin, geen tweedehands tafels en stoelen zoals de trend dicteert. Kushiin heeft een clean look: veel wit, zwarte stoelen, houten banken, marmeren tafels. Kleur komt van het schilderij van de Nijmeegse kunstenaar Bas Bloemberg.

Quote

Als ik iets wil en ik spreek dat hardop uit tegenover bijvoor­beeld vrienden, dan wordt het werkelijk­heid

Abdi Kadar

In het souterrain wil Abdi Kadar werkplekken voor studenten en startende ondernemers die een meeting hebben. Of zzp’ers, die zijn altijd op zoek naar een lekkere werkplek met goede koffie. Zoals hijzelf. Kadar combineert Kushiin met zijn freelance bestaan als financieel adviseur voor een dertigtal klanten. Laptop, extra beeldscherm, internetverbinding, meer heeft-ie niet nodig. En ja, goede koffie dus.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.