Volledig scherm
Bilal Diyenli in zijn eigen Brooklyn. © Bert Beelen

Over Freddy's wijn en onze worsteling met de hotdog

MIJN TENT IS TOPNIJMEGEN - De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wél maken? In deze aflevering: Freddy's Beer Kitchen, Koningstraat 26.

Of het de jaren zeventig waren is niet bekend, maar ooit kon je volgens Bilal Diyenli in Nijmegen kiezen uit drie soorten cafés: bruine cafés, bruine cafés en bruine cafés.

Niks mis mee hoor, hij heeft er zelf ook één. De Deut. ,,Het bruine café moet blijven.’’

Maar toen hij dit pandje hier op de hoek vlakbij diezelfde Deut kon overnemen dacht hij: het moet anders worden. Anders dan de andere cafés aan het Koningsplein. En vooral: hij moet het zelf leuk vinden. Leuke dingen kosten soms geld, maar het kan. De Deut doet het goed en het begrip Koningsplein is al pure bonus.

John Travolta

Dus dacht hij terug aan die mooie dagen in New York, tien of negen jaar gelegen. Dat Brooklyn-sfeertje. Ja, dat moest het worden. En dan een beetje jaren zeventig. Diyenli glimlacht, het zwarte leer van zijn Travoltajasje kraakt. Brooklyn. We noteren de aanwezigheid van een oranje kijkbuis-tv tegen een muur van geglazuurde metrotegeltjes en de naam van de tent in neon-letters: Freddy's. 

De blues en de jazz komen van een platenspeler. Het geluid van tikkend bestek bij het omdraaien van de plaat? Jammer dan. U wilt Brooklyn in de seventies? U krijgt Brooklyn in de seventies.

Volledig scherm
Freddy's: u wilt Amerikaans, u krijgt Amerikaans. © Bert Beelen

Verder is Freddy’s zo’n plek waar de comeback van de hotdog gevierd wordt als een homerun in de eerste inning, lichtelijk geïnspireerd door Ron Blaauw's haute hotdog aan de Amsterdamse Ruysdaelkade.

Hotdogs zijn trouwens best spannend: ook bij Freddy's kennen ze inmiddels de Nederlandse worsteling met het imago van de hotdog, mede mogelijk gemaakt door het slappe aftreksel uit blik. ,,Hotdogs. Sommige mensen komen ervoor terug. Vinden het heerlijk. Andere mensen zeggen: wat, zoveel geld voor een knakworst?”

Risicootje

Twijfel of niet, bij binnenkomst komt de uitkomst van Freddy's vraagstuk je zachtjes tegemoet gewalmd vanuit de keuken.

Omdat ook de drank anders dan anders moest zijn serveert Freddy's 'alles behalve Belgische biertjes' en fris van alternatieve merken. De huiswijn is eigenlijk te goed om slechts huiswijn te zijn, de importeur verklaart hem voor gek. Is een risicootje. Geeft hij toe.

In het ergste geval zegt de klant: kom, we gaan wel naar De Deut. ,,Maar dat vind ik ook goed.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.