Wit, geel en blauw domineren in koffiebar Koen van onderneemster Heidi Arntz.
Volledig scherm
Wit, geel en blauw domineren in koffiebar Koen van onderneemster Heidi Arntz. © Bert Beelen

Vroege vogels gaan ontbijten bij Koen

Mijn tent is top‘Hoi, twee koffie?” Nee, dit keer wil de man één cappuccino. De jonge man is vaste klant. Aanvankelijk kwam hij bij Koen omdat de koffieautomaat op kantoor stuk was. Maar een maand later komt ‘ie nog steeds elke dag. Koffie van Koen is net iets lekkerder.

De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wel redden? In deze aflevering: koffiebar Koen aan de Daalseweg 31 in Nijmegen.

Koen is de naam van het nieuwe koffietentje aan de Daalseweg, een fris ontbijtzaakje, niks industrieels. Waar wit, blauw en geel domineren, met een houten vloer, houten stoelen, een grote ronde tafel in het midden, met vetplantjes, speelgoedauto’s en een diepe vensterbanken.

Koen is Heidi en het verlengde van de huiskamer

‘Wie is Koen?’, willen de gasten weten. Koen is Heidi Arntz, de onderneemster. Koen vindt ze een leuke naam, het staat voor dapper, moedig. Ze wilde de zaak niet naar haarzelf noemen. ,,Anders krijg je meteen associaties met een skihut uit de Molenstraat,” zegt ze lachend. 

De 29-jarige onderneemster nam in september de zaak over van JP Vincken&Zn, de ‘eetwinkel’ die na zes jaar stopte. Op 19-09-2019 ging de zaak open, en het gaat goed. 

Vroege vogels weten het koffietentje te vinden - om acht uur komen de eerste liefhebbers binnen, voor een kopje koffie of een ontbijtje-to-go om ter plekke op te eten. ,,Hé Bob,” begroet Heidi een andere vaste klant die er zijn laptop openklapt. En ze maakt geroutineerd een latte macchiato met een croissantje met jam erbij. Voor sommigen is Koen het verlengde van de huiskamer.

Echt een uitlaatklep

Dat Heidi Arntz in de horeca zou belanden, was niet vanzelfsprekend. De onderneemster, geboren en getogen in Bergharen, volgde een opleiding maatschappelijk werk. Al snel merkte ze dat ze zelf te veel betrokken raakte bij het vele leed, bij de kwetsbare mensen. 

,,Werken in een bistro in Beneden-Leeuwen, een bijbaantje, was voor mij echt een uitlaatklep. Mensen een mooie avond bezorgen, dat was voor mij ontspanning.” 22 jaar was ze toen. En zo rolde ze de horecawereld in, van assistent-manager bij Bastion Hotels en assistent-bedrijfsleider bij LUX tot onderneemster met haar eigen zaak: Koen.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.