Volledig scherm
Team van Wally: Stijn en Stefan en Daan en Laurens. © Bert Beelen

Waarom Wally over ALLES nadenkt

MIJN TENT IS TOPNIJMEGEN - De helft van alle nieuwe horecagelegenheden stopt binnen vijf jaar. Waarom gaat dat ene nieuwe zaakje het wél maken? Deze keer: Wally, Hertogstraat 47.

Wally is een hamburgerrestaurant, maar niet zomaar een hamburgerrestaurant. En dat komt omdat hier over veel, of alles, nee ALLES is nagedacht. En dat komt weer omdat Daan Walschot hier mede-eigenaar is.

Daan Walschot is een perfectionist. Iemand die het laatste tafeltje naast een dromerig stelletje niet aan een lallende voetbalploeg vergeeft. Die oud-collega's maanden na hun vertrek nog eens belt. ,,Vertel eens. Hoe vond je het nou echt?’’ 

Perfectie. Alles voor de perfectie.

Vet salaris

Om te beginnen: Wally ('Wij geven om burgers') is een restaurant. ,,Geen tent.’’ En Daan Walschot mag dan wel mede-eigenaar zijn, ze doen het hier dus samen. Met z'n elven. Hier geen keuken- en bedieningsbrigade, de burgerbakkers werken soms ook in de bediening en andersom.

Waarom? Omdat dat het werk afwisselend en leuk houdt. ,,Beloning is niet alleen een vet salaris.’’ En omdat het ervoor zorgt dat iedereen ervan doordrongen is voor wie je dit doet. Want begin over de benadering van klanten en Walschot h... ,,Gasten. Geen klanten. Klanten kopen een auto. Gasten komen op bezoek.’’

...houdt dus niet meer op.

Wally's hamburgers zijn gemaakt van zeewier of biologische bonte bentheimers of runderen van Nederlandse bodem. ,,Ik wil dat het écht is. 't Is geen bullshit. Als je vlees verkoopt moet het goed vlees zijn. C'est tout, c'est ça.’’

Je moet dus ook niet denken dat hamburgers een product zijn. Wally is zélf het product. ,,Het product eindigt pas als je met je pepermuntje op straat staat. En het begint als je de deurklink aanraakt. Of eigenlijk daarvoor al.’’

Volledig scherm
Wally's gezellige fotowand. Nou ja, foto's... Eigenlijk gaat het om akoestische panelen die het geluid in de zaak aangenamer moeten maken. © Bert Beelen

Dartelende biggetjes

Vanaf het begin, eind 2013, ging Wally's winst naar het perfectioneren van Wally's wereld. Achter een gordijn van doorzichtige repen kunststof (we noteren de  associatie met slagerij) ligt een overzichtelijk restaurant waar je bediend wordt, want ja: het is hier dus geen Burger King. Verder: open keuken, akoestische panelen vermomd als zwart-wit foto's van dartelende biggetjes. ,,Pokkeduur jongen. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat daar achter nu gewoon iemand met een zware lach kan zitten.’’

Wally bakt nu achthonderd tot duizend hamburgers per week en wil uitbreiden, met een tweede filiaal in een andere stad. ,,We staan dichtbij.’’

De hotdog-variant van Wally twee deuren verder (boven de eigen keuken en bakkerij) was geen succes. Waarschijnlijk is het niet de goede plek, denkt Walschot. ,,Het kan wel, maar ik denk dat ik het voorlopig niet terug laat komen.’’

Hoe dan ook blijft Wally een hamburgerrestaurant. Waarom? ,,Wat eet ik nu?’’, zegt hij, en neemt een hap uit een denkbeeldige hamburger. ,,Precies. Daarom. Je weet waarover dit gaat. Single cuisine. Eenvoudig. Keuzestress ontnemen. Geen blurring. Duidelijk.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwagenbedrijf: was er nu wiet of niet?

    De hamvraag bij Nijmeegs vrachtwa­gen­be­drijf: was er nu wiet of niet?

    NIJMEGEN - ,,Machteloos. Het is zó oneerlijk.’’ Nijmegenaar Wim Kersten zoekt naar de juiste woorden, vecht meermaals tegen zijn tranen. De dikke wallen onder zijn ogen verraden een gebrek aan substantiële nachtrust. Niet alleen heeft een brand zijn familiebedrijf Korendal Trucks vorige week volledig in de as gelegd, de politie heeft vier trailers die door het vuur waren gespaard, een dag later alsnog vernietigd. Reden: ze waren bestemd voor hennepkweek. Een politiewoordvoerder: ,,Dat onderzoeken we nu, maar alles wijst daarop.’’
  2. Burgemeester Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatverandering’
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls in Katowice op de bres voor stad als ‘aanjager aanpak klimaatver­an­de­ring’

    NIJMEGEN - Steden moeten in Europa dé aanjagers worden bij de aanpak van klimaatverandering. Die boodschap verkondigde Nijmeegs burgemeester Hubert Bruls vanavond persoonlijk tijdens de wereldklimaattop in het Poolse Katowice. Hij deed dat voor vertegenwoordigers van de Europese Commissie en de Verenigde Naties. Deze ‘call for action’ lanceerde Nijmegen in november met 21 andere (voormalige) Groene Hoofdsteden.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.