Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Misdaadmeter: Arnhem en Nijmegen veiliger

Arnhem en Nijmegen doen het beter dan vorig jaar in de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD. Arnhem zakte één plaats op de lijst van onveilige gemeenten: van plek 5 naar plek 6. Nijmegen zakte tien plaatsen: van 14 naar 24.

In Nijmegen daalde het aantal aangiften en meldingen van alle tien veelvoorkomende delicten die meetellen in het onderzoek. De totale afname (min 9 procent) blijft wel achter bij de landelijk daling van 13 procent op deze misdrijven. In Arnhem blijft de afname steken op 12 procent. In beide gemeentes was sprake van meer auto-inbraken: in Nijmegen 6 procent, in Arnhem 7 procent.

Rheden stijgt

In de regio rond Arnhem doet Rheden het relatief slecht. De gemeente heeft met plek 80 en dikke top 100 notering te pakken. Ter vergelijking, Renkum staat op plek 152, Westervoort op 167 en Lingewaard op 271. 

Heumen daalt

Heumen is de snelste daler op de lijst. Van plek 61 vorig jaar naar 238 nu. Ook in Heumen werden weliswaar meer gevallen van auto-inbraak gemeld maar er werd fors minder ingebroken in woningen. Bovendien waren er veel minder gevallen van bedreiging en mishandeling.

Zakkenrollers

Over heel Nederland gemeten blijft het indammen van zwaardere delicten achter, terwijl we steeds minder last hebben van ‘lichte’ criminaliteit. Zo waren er vorig jaar 18 procent minder meldingen en aangiftes van zakkenrollen en inbraken uit schuurtjes en garages, maar nam het aantal overvallen met slechts een kleine 3 procent af en het aantal mishandelingen met nog geen 5 procent.

Misdaadmeter

Ook in Amsterdam daalden de criminaliteitscijfers, maar lang niet hard genoeg om van de eerste plaats af te komen in de Misdaadmeter. Die ranglijst wordt samengesteld aan de hand van aangiftecijfers van de politie van tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel in de woonomgeving, van inbraak tot autodiefstal, van zakkenrollen tot overvallen.

Woudrichem is de veiligste gemeente van het land. Straatroven en overvallen komen er niet voor. Op alle andere delicten die meetellen voor de Misdaadmeter liet de gemeente een forse daling zien.

Lees alles over de misdaadmeter in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Instinctief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'
  PREMIUM
  Reconstructie Arnhemse Villamoord

  Instinc­tief acteert Eline de dood: 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis'

  ARNHEM - Baf! Baf! De twee knallen zijn oorverdovend. Bloed golft over haar gezicht. Haar hoofd barst van de pijn. Ze kan nog denken. Ze is er nog. Geke ligt dood naast haar op bed. Instinctief acteert Eline de dood. De man met pistool pakt Geke's slavenarmband en loopt de slaapkamer uit. Ze moet hulp halen. Op het nachtkastje staat een telefoon. Eline pakt de hoorn, draait de schijf. Op de trap klinken voetstappen. 'Mijn god, hij is er nog. Hij is nog in huis.'
 2. Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoordverdachten
  PREMIUM
  Arnhemse Villamoord

  Zo ging de Arnhemse politie tekeer tegen de villamoord­ver­dach­ten

  ARNHEM - Verdachten uren en uren tot na middernacht verhoren. Hen zwaar onder druk zetten, intimideren om te bekennen. Hen informatie in de mond leggen die alleen de moordenaar kan weten. Hen lagere straffen beloven of juist hogere als ze wel of niet meewerken. Kwartetten met foto’s van mogelijke verdachten. Proces-verbalen die de gefilmde verhoren slordig of mogelijk zelfs bewust foutief weergeven.

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.