Volledig scherm
Arnhem is doorgedrongen tot de top 5 van onveiligste gemeenten van Nederland. © anp

Arnhem in top-5 onveiligste steden

ARNHEM - Arnhem is doorgedrongen tot de top 5 van onveiligste gemeenten van Nederland. Op diverse fronten nam de criminaliteit toe of daalde het veel minder hard dan in de rest van het land. Ook Nijmegen is onveiliger geworden.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van de jaarlijkse AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt.

Benieuwd naar de cijfers in uw gemeente? Klik hier voor de kaart.

Vernielingen

Arnhem kende vorig jaar een toename in zakkenrollers en vernielingen en de daling in bedreigingen en inbraken was minder dan het landelijke gemiddelde. Nijmegen stijgt in de AD-lijst van plek 20 naar 14. De stijging van Nijmegen is te wijten aan de toename van straatroven, mishandelingen en zakkenrollerij.

Benieuwd naar de totaalcijfers in uw gemeente? Klik hier voor een overzicht.

Landelijk gezien is er sprake van minder criminaliteit, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Het aantal gevallen van woningbraak en zakkenrollen daalde veel harder dan het aantal mishandelingen en bedreigingen.

Achterhoek

Autokrakers hebben hun weg gevonden in de Achterhoek. Zowel in Doetinchem als Winterswijk waren zij vorig jaar vaker actief. In Doetinchem werden bovendien fors meer auto’s gestolen.

De twee gemeenten kenden wel minder inbraken. Daardoor blijven ze redelijk stabiel in de ranglijst van onveilige gemeenten van de AD Misdaadmeter. Doetinchem staat op plek 121 (was 124) en Winterswijk staat op plek 123 (was 165). Winterswijk heeft onder meer te kampen met het groeiende aantal bedreigingen en mishandelingen. Bronckhorst, Berkelland en Aalten behoren daarentegen tot groep van veiligste gemeenten van het land.

Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten.

Onveiligste stad

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend, maar dat was onvoldoende om van de eerste positie af te raken.  

Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten kijkt de AD Misdaadmeter naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld. De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente.

Lees ook: Dit zijn de domste boeven van Nederland

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.