Volledig scherm
© ANP

Update: Alle verdachten van ernstige mishandeling homostel op vrije voeten

ARNHEM - Alle vijf verdachten van de mishandeling van twee homoseksuele mannen in Arnhem komen vandaag vrij. Volgens de rechtbank blijven de jongens wel verdachte in de zaak. ,,Maar er is geen reden om hen nu vast te houden’’, aldus een woordvoerder. 

Als redenen noemt ze dat de vijf Arnhemmers geen strafblad hebben, dat ze minderjarig zijn. Ook sluit de rechter-commissaris uit dat de verdachten in herhaling vallen.

De jongens werden donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris. In totaal gaat het om drie 16-jarigen en twee jongens van 14. Het openbaar ministerie wilde het voorarrest van de vijf verdachten met veertien dagen verlengen. 

Hand in hand

De jongeren worden ervan verdacht twee mannen uit Arnhem zondagmorgen vroeg rond 04.00 uur ernstig te hebben mishandeld op de Nelson Mandelabrug. Volgens de slachtoffers werden ze aangevallen omdat ze hand in hand liepen. Bij de vechtpartij verloor een van de mannen vier tanden. Volgens het tweetal omdat de verdachten een betonschaar inzetten als wapen.

De mannen hebben aangifte gedaan. Ze deelden hun verhaal zondag op Facebook, waarna een storm aan media-aandacht volgde. 

Bakje eten

Volgens Raymond Frijns heeft zijn cliënt verklaard dat een opmerking over een bakje eten de aanleiding is geweest voor de vechtpartij. ,,Mijn cliënt vroeg een beetje dollend of hij ook wat mocht.’’ Dat viel kennelijk verkeerd.  ,,Uiteindelijk deelde een van de mannen de eerste klap uit en sprongen de vrienden ertussen.’’

Volgens Sidney Smeets, de advocaat van Ronnie en Jasper, is het verhaal van Frijns, 'complete nonsense'. ,,Het is ook een compleet ander verhaal dan Roethof maandag vertelde over de aanleiding. Daarnaast trekt de rechter-commissaris in zijn beschikking het anti-homo-aspect of de aanwezigheid van een betonschaar niet in twijfel. Dat staat wat mij en het openbaar ministerie betreft ook niet ter discussie.’’

  1. Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’
    Les van Vites

    Alle ogen bij Vitesse zijn gericht op Keisuke Honda: ‘Zijn discipline is super’

    ARNHEM - Vitesse staat bij de hervatting van de competitie onder hoogspanning. De Arnhemse club moet uit de crisis opstaan. Bij de eredivisionist zijn alle ogen gericht op de nieuweling Keisuke Honda. ,,We hebben een langzame Honda”, stelt oer-supporter Bjorn Courbois in De Les van Vites. ,,Hij gaat 40 kilometer per uur in de vijfde versnelling met de handrem er op. Maar hij kan wél voetballen.”

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.