Arnhemse raad wil weten wat tegen homogeweld is gedaan

ARNHEM - De voltallige Arnhemse gemeenteraad wil weten wat er de afgelopen jaren in de stad is gedaan om geweld aan te pakken dat is gerelateerd aan geaardheid, afkomst, geloof of ras. Aanleiding is de mishandeling van het homostel Jasper en Ronnie op de Nelson Mandelabrug in Arnhem. 

D66, SP, PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, Arnhem Centraal, ChristenUnie, Verenigd Arnhem, Arnhemse Ouderenpartij en Partij voor de Dieren vragen het college van burgemeester en wethouders eendrachtig om alle eerdere maatregelen door politie, justitie, onderwijs en wijkteams op een rijtje te zetten. Dit zal aanleiding zijn voor een raadsdebat.

Afhankelijk

'Voor een aantal (wettelijke) maatregelen zijn we afhankelijk van landelijke besluiten. Maar in de afgelopen periode hebben we hier als Arnhemse gemeenteraad ook regelmatig aandacht voor gehad', schrijven de partijen. 

Statement

In het verzoek maakt de Arnhemse politiek ook een statement tegen het geweld: 'Je moet in onze stad ongestoord door het centrum of je wijk kunnen lopen. Je moet kunnen laten zien dat je van elkaar houdt. Als dat geweld oproept, is dat afschuwelijk. Als dat haat oproept, is dat onbegrijpelijk. We zullen dat in Arnhem nooit accepteren.'

Volledig scherm
In Arnhem kleurde de nieuwe fontein dinsdagavond alle kleuren van de regenboog uit solidariteit voor Jasper en Ronnie. © Rolf Hensel

In samenwerking met indebuurt Arnhem

Arnhem e.o.