Volledig scherm
Jasper Vernes-Seratan (R) en Ronnie Seratan-Vernes gaan bij aanvang van de uitzending van RTL Late Night in de studio hand in hand met elkaar op de foto. © ANP Kippa

Verdachte mishandeling homostel vrij: hij kent andere verdachten niet

ARNHEM/ GENNEP - Een 20-jarige man uit Gennep, die één van de zes verdachten was van het mishandelen van een homopaar in Arnhem, is woensdag vrijgelaten. Dat meldt het OM. De andere vijf verdachten zitten nog vast.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kende de 20-jarige man uit Gennep het vijftal niet. Dat zijn twee 14-jarigen en drie 16-jarige jongens, afkomstig uit Arnhem. Uit onderzoek naar de man uit Gennep blijkt tot nog toe dat hij niets te maken heeft met de mishandeling, aldus het OM.

De vijf tieners die nog wel vastzitten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt onder meer of zij nog langer vast blijven zitten. Het OM wil dat het voorarrest van de vijf met twee weken wordt verlengd. Zij worden verdacht van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, dan wel een poging daartoe en/of openlijk geweld.

Aangifte

Volledig scherm
Jasper en Ronnie (r) werden aangevallen met een betonschaar na een avondje stappen in Arnhem. © Erik van 't Hullenaar

De politie had woensdag nog geen aangifte tegen de homoseksuele mannen ontvangen, zei een woordvoerster. De advocaat van één van de 16-jarigen zei maandag dat de mannen zelf begonnen waren met de vechtpartij en dat zijn cliënt rake klappen had gehad. Hij zou daarvan aangifte doen, maar dat is nog niet gebeurd.

Het Arnhemse homopaar Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan zegt dat het zondagmorgen vroeg na het uitgaan is aangevallen door een groepje jongens omdat ze hand in hand met elkaar over straat liepen. ,,Doen we normaal nóóit. Echt niet. Wij zijn niet van die provocerende types. En anno 2017 kan het gewoon niet, dat je zomaar hand in hand loopt zonder dat je verwensingen naar je hoofd geslingerd krijgt. Dus normaal raken we heel soms elkaars hand wel eens aan, maar zelfs dát doen we meestal niet’’, zei de 35-jarige Jasper.

Verontwaardiging

Volledig scherm
Ronnie en Jasper © Erik van 't Hullenaar | Beeldbewerking AD

Zijn man Ronnie (31) kreeg een klap met een betonschaar en raakte daardoor zeker vier tanden kwijt. Het incident heeft tot een storm van verontwaardiging geleid. Bekende en onbekende Nederlanders deden uit protest mee aan een fotoactie die presentatrice en journaliste Barbara Barend lanceerde onder de hashtags #allemannenhandinhand en #handinhand.

D66-leider Alexander Pechtold plaatste als een van de eersten een foto waarop hij hand in hand liep met mede-onderhandelaar Wouter Koolmees naar de formatiegesprekken op het Binnenhof.