Volledig scherm
Mooiste huis nijmegen © DG

Wat vind jij? Is dit nu het mooiste huis van Nijmegen?

BESLIS MEENIJMEGEN - Wat is het mooiste huis van Nijmegen? Historische vereniging Numaga gaat, samen met De Gelderlander, de komende maanden op zoek naar een antwoord op die vraag. En iedereen kan woonhuizen nomineren. De eerste inzendingen stromen binnen.

,,Er is al eens een verkiezing geweest van het lelijkste gebouw van Nijmegen, maar ons leek het nu wel eens aardig het wat positiever in te steken’’, stelt Numagabestuurslid Willeke Guelen, een van de organisatoren van de verkiezing.

Dit jaar bestaat de vereniging 65 jaar, wat wordt gevierd met een reeks activiteiten waarbij het thema ‘wonen’ centraal staat. ,,En wat is er dan leuker om het mooiste huis van Nijmegen uit te kiezen?”

‘Mooier kan het niet’

Huizen die mee kunnen dingen, moeten niet alleen mooi zijn, maar ook bewoond worden. ,,Want we willen voorkomen dat ook allerhande villa’s met kantoren gaan meedoen. Het gaat ons echt om woonhuizen. En die hoeven dus ook helemaal niet groot of duur te zijn.”

Wim en Helene de Ruiter uit Holtgensbroek hebben hun eigen woonhuis ingestuurd voor de verkiezingen. ,,Mooier kan het niet , ons huis in de oudste stad van Nederland en ook nog op een eiland.”

Een jury selecteert uit alle inzendingen de tien mooiste, waarna er een publieksstemming komt waaruit de grote winnaar naar voren moet komen. De jury wordt gevormd door oud-voorzitter Nico Nelissen van het Nijmeegs architectuurcentrum, directeur Esther Lamers van woningbouwcorporatie Woonwaarts (fusie tussen de Gemeenschap en Standvast), kunstenaar Diederik Grootjans en specialist jong erfgoed Leon van Meijel.

Quote

Mooier kan het niet , ons huis in de oudste stad van Nederland en ook nog op een eiland.

Wim en Helene de Ruiter

Nominaties

Tot eind augustus kan iedereen huizen nomineren voor de titel ‘mooiste huis van Nijmegen’ door een mail te sturen naar mooistehuisvannijmegen@numaga.nl (voorzien van naam inzender, adres van het huis, foto van voorzijde huis, motivatie van maximaal 100 woorden).

,,We hopen natuurlijk dat mensen massaal gaan inzenden en het de jury heel moeilijk gaan maken om een voorselectie te doen’’, lacht Guelen.

In de tweede week van september kan het grote publiek via internet de uiteindelijke winnaar kiezen. Die krijgt, naast de eer, een officiële plaquette. ,,Die kun je dan op je huis hangen. Lijkt me iets om heel trots op te zijn.”

Op dinsdag 24 september wordt in huize Heyendaal een lezing gehouden met als titel ‘Hoe woonde de elite in Nijmegen?’ Op die dag wordt ook het mooiste huis van Nijmegen bekendgemaakt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Burgemeester Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot
    PREMIUM

    Burgemees­ter Bruls doet illegaal gok-café in Lindenholt per direct op slot

    NIJMEGEN - De eigenaar van pizzeria-shoarma Da Christian in het Nijmeegse stadsdeel Lindenholt moet per direct stoppen met een illegaal gok-café in een aangrenzend pand. Dat heeft burgemeester Bruls besloten. Hij past bestuursdwang toe en eist dat de eigenaar acuut alle ingangen naar dat pand voor publiek afsluit. Als hij dat niet zelf doet, dan laat de gemeente dat doen; alle kosten worden dan op de eigenaar verhaald.

In samenwerking met indebuurt Nijmegen

Nijmegen e.o.