Volledig scherm
De Lievelderweg in Lievelde. Links Loco eten en drinken, het voormalige hotel Reijrink. foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Eén naam voor weg die door twee dorpen loopt

Mooiste straatLIEVELDE - Enkele boerenbedrijven, horeca, arbeiderswoningen en fraaie vrijstaande huizen. Maar de Lievelderweg in Lievelde kent ook een bedrijf ontstaan uit een uit de hand gelopen hobby van een kostuumnaaister.

De Lievelderweg is een behoorlijk lange weg van zes kilometer en zeshonderd meter lengte. Hij strekt zich uit vanuit het centrum van Lichtenvoorde tot aan de voormalige gemeentegrens met Groenlo. Beginnend bij de kruising met de Aaltenseweg en Dijkstraat in Lichtenvoorde loopt de weg in de richting van Lievelde. Na 1,7 kilometer passeren we de voormalige grens tussen de dorpen Lichtenvoorde en Lievelde, net voorbij het viaduct over de N18. Op 6,6 kilometer vanaf het vertrekpunt steken we de voormalige grens tussen Lichtenvoorde en Groenlo over. Lievelderweg wordt daar Lichtenvoordseweg.

Grenzen

Hoewel het officieel niet veel meer uitmaakt omdat Lichtenvoorde en Groenlo zijn opgegaan in de fusiegemeente Oost Gelre, blijft het voor sommige Grollenaren en Lichtenvoordenaren zaak de grenzen tussen stad Groenlo en dorp Lichtenvoorde te respecteren. Voor deze aflevering van de Mooiste Straat zijn we uitgegaan van het deel dat in Lievelde ligt, een traject van 4,9 kilometer.  

Een beeldbepalend pand aan de Lievelderweg in Lievelde is dat van het voormalige hotel, café en restaurant Reijrink, een naam die in de hele Achterhoek bekend is. Zevenenveertig jaar was het in bezit van de familie Reijrink. Het heet sinds enkele jaren Loco Eten en Drinken en heeft een retro uitstraling. Een deel van het pand is omgetoverd in een loods die gezien het gevelopschrift de suggestie moet wekken dat er een transportbedrijf is gevestigd: Loco & Zoonen N.V. Buiten staat een oud transportautootje bij een stalen laadperron. Op het terras enkele zeecontainers met de opdruk: Loco Industries. De oude tijd in een nieuw jasje.

Feestkleding

Jasjes heeft Stien Ponds al haar hele leven gemaakt. Vanaf 1988 maakt ze feestkleding. Eerst voor de toneelvereniging, later ook voor feestvierende particulieren. Nu heeft ze naast haar woning een winkel - geopend in 2004 - waar ze feest- en galakleding verhuurt. Met carnaval, eindexamenfeesten en Sinterklaas loopt het storm.

'In het dorp en toch ruimte voor de paarden'
Paarden Ze wil wel vertellen over hoe het wonen is aan de Lievelderweg maar wil beslist niet op de foto. Janny Langenberg is afkomstig uit Zelhem, haar man Gerrit komt oorspronkelijk uit Borculo.

,,We wilden wel graag in een dorp wonen. Vanwege de ruimte achter het huis hebben we voor dit huis gekozen’’, zegt ze. ,,Mijn man heeft als hobby aangespannen rijden en kon hier de paarden stallen. Ze stonden al ergens in Lievelde maar zijn naar hier gekomen toen we dit plekje vonden.’’

Janny en Gerrit Langenberg hebben veel contact met de buren. ,,Niet dat we elkaar overlopen maar we helpen elkaar als het nodig is. En we hebben ieder jaar, net voor de zomervakantie, het Pleinfeest. Een buurtfeest hier voor de deur. Voor alle bewoners die op het plein uitkijken. We hebben het hier goed naar de zin, wij gaan voorlopig niet verhuizen.’’
Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.

'Avondster' verwijst naar Hongaarse wortels
Stien Stien Ponds woont in het geboortehuis van haar onlangs overleden man Jos. Haar man kwam uit een gezin van vijf kinderen.
,,Mijn schoonmoeder heette Erszi Horvath en was een Hongaarse die als klein meisje door een kinderloos echtpaar hier in de buurt is geadopteerd. Ze is later met een buurjongen getrouwd, Anton Ponds, die later op deze plek een boerderij had.’’
Een naam op het huis herinnert nog aan de Hongaarse wortels van haar man. Estecsilag staat er in wit geverfde, ijzeren letters. ,,Dat is Hongaars voor avondster’’, zegt Stien Ponds.

De oude boerderij pal naast de woning van Stien Ponds is van voor 1900 en wordt bewoond door haar zwager en zijn gezin. In 1972 is Stien Ponds ('Ik wilde graag huisje, boompje, beestje') in het huidige onderkomen ernaast terecht gekomen.

Ze is lid van de buurtvereniging De Huurne. ,,Met de buurt zijn de contacten goed. Ze staan altijd klaar.’’
Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.Stien
 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Doetinchem

Achterhoek