Volledig scherm
De Hoogstraat in Toldijk. © Theo Kock

Het platteland is hier op z'n mooist

Mooiste straatTOLDIJK - Lang niet overal lopen nog koeien, maar de (voormalige) boerderijen vormen nog altijd het beeld van de Hoogstraat.

Vanuit het hart van Toldijk - waar al sinds jaar en dag café Den Bremer huist - leidt de Hoogstraat in zuidoostelijke richting langs enkele tientallen (voormalige) boerderijen met strak aangeharkte voortuinen. De brede weg slingert na het verlaten van de bebouwde kom ruim een kilometer door plattelandsgebied.

Vervolgens kan de bezoeker op een T-splitsing linksaf de Schiphorsterstraat in. Rechtsaf loopt de Hoogstraat nog zo'n 800 meter door om ter hoogte van de Beekstraat over te gaan in de Reigersvoortseweg richting Keijenborg. Het is een veelgebruikte route, niet in de laatste plaats door landbouwverkeer.

Zandweggetjes

Bertus Rietberg (66) woont al 37 jaar aan de Hoogstraat. Hij is lid van de Historische Vereniging Steenderen en bestuurslid van Toldieks Belang. Rietberg vertelt dat de verbinding tussen de Reigersvoort en Steenderen er al vroeg was, maar aanvankelijk via kleinere zandweggetjes liep. Na het ophogen van stukken land, kon een redelijk rechte weg worden aangelegd.

,,Zeer waarschijnlijk is dat ook de reden dat het hier de Hoogstraat heet’’, aldus Rietberg. Het verklaart in ieder geval het feit dat de inritten van veel boerderijen hier vanaf de weg naar beneden lopen. In 1908 is de Hoogstraat verhard.

Volledig scherm
Bertus Rietberg van de Historische Vereniging Steenderen en bestuurslid van Toldieks Belang. © Theo Kock

Arme boeren

De straat kent enkele doodlopende aftakkingen. Eén daarvan staat bekend als 't Venne. Vroeger woonden hier de arme boeren, in huisjes die eigendom waren van de kerk. Nu staan er juist riante en dure woningen.

Vier boerderijen aan de Hoogstraat gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in vlammen op na bombardementen. Na de oorlog zijn deze huizen herbouwd.

Planetarium

De Hoogstraat is al sinds 1971 de thuisbasis van ontmoetingscentrum en jeugdsoos Flophouse. Ook niet te missen is het bolplanetarium met 2844 sterren, het levenswerk van de in 2010 overleden Henk Olthof. Het planetarium is nog altijd te bezoeken.

Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.

kader
Geert van Asselt uit Toldijk
'Prachtige plek en een hechte buurt'
Geert van Asselt (38) is een geboren en getogen Toldijker. Hij groeide op aan de Zutphen-Emmerikseweg, maar woont nu samen met zijn vrouw Dieuwke Rietberg (38) aan de Hoogstraat.
De koeienstal bij haar ouderlijk huis is omgebouwd tot woonhuis. Het stel woont hier met hun 7-jarige zoontje Lars. Het wonen bevalt er zeer goed. ,,Deze plek is prachtig en de buurt is hier best heel hecht’’, stelt Van Asselt.
Gezamenlijke activiteiten zijn het carbidschieten, het jaarlijkse paasvuur en het bouwen van de kermiswagen.
Naast zijn werk als automonteur is Van Asselt veel bezig met zijn grote hobby; de Citroen 2CV, oftewel de eend. Met zijn bedrijfje Duckstoer verhuurt hij zes van deze karakteristieke auto's. ,,Ik wil het graag kleinschalig houden’’, vertelt hij. ,,Het gaat wel heel goed. Van alle mensen die hier komen, komt zeker 60 procent van buitenaf.’’

kader
Hans Offenberg en Lidy Heikens uit Toldijk
'De koeienstal is nu een buurthuis'
De Massia-koeien van Hans Offenberg (69) zijn over de hele wereld bekend. Zo'n twintig jaar geleden is Offenberg gestopt met het fokken, hij heeft nog wel vleeskoeien. Een vrijgekomen stal heeft de geboren en getogen Toldijker echter volledig omgebouwd tot een volwaardige zaal voor feesten en partijen: de Massia Hoeve.
Verhuren doet Offenberg de ruimte niet. ,,Die is alleen voor buren en familie’’, benadrukt hij.
Bij hen viel de mond open toen ze hier voor het eerst binnenkwamen. De vloer van de stal is er volledig uitgehaald en vervangen door oude klinkers. Alle houten barkrukken en bartafels heeft hij zelf getimmerd.
,,Ik vind het heel leuk om te doen.’’ Hij is ruim tien jaar samen met Lidy Heikens. Samen ontvangen ze in de Massia Hoeve ook jaarlijks de bouwers van de kermiswagen van de Hoogstraat. Bij de aftrap van het nieuwe bouwjaar waren onlangs maar liefst 80 buurtbewoners aanwezig.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek