Volledig scherm
De Kerkweg in Zeddam. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Het uitzicht geeft de Kerkweg glans

Mooiste straatZEDDAM - De Kerkweg is nu een rustige woonstraat aan de rand van Zeddam, maar maakte ooit deel uit van de doorgaande Zutphen-Emmerikseweg.

Het zicht op de grasheuvel met daarbovenop de bosrand maakt dat bewoners geregeld te horen krijgen hoe mooi ze aan de Kerkweg wel niet wonen. Een enkeling kan vanuit de woonkamer zelfs de molen zien.

Honden

Veel verkeer kent deze straat niet. Of het moeten de wandelende hondenbezitters zijn, wiens viervoeters zich op de heuvel naar hartenlust kunnen uitleven.

De doorgaande route voor het reguliere verkeer loopt via de ’s-Heerenbergseweg. Wie via deze straat het dorp inkomt, kan na een kleine honderd meter linksaf de Kerkweg inslaan. Deze weg begint met een licht oplopende lange bocht naar rechts om vervolgens af te vlakken en in een rechte lijn richting de St. Oswalduskerk te lopen.

Handelslieden

Volledig scherm
De Kerkweg in Zeddam. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

De Kerkweg loopt grotendeels parallel aan de 's-Heerenbergseweg. Die bestond tot halverwege de negentiende eeuw echter nog niet. De Kerkweg was de doorgaande weg en maakte deel uit van de Zutphen-Emmerikseweg, een door handelslieden veelgebruikte route. Via de huidige Ettemastraat en de Koningsstraat kwamen zij uit op de weg richting Kilder.

Lange tijd stonden aan de Kerkweg amper huizen. Het was een zandweg. De nu 89-jarige Jos Bieleveldt kan zich nog herinneren dat hij als kind met zijn vriendjes de heuvel opliep en al sleeënd dwars over de Kerkweg tot aan de ’s-Heerenbergseweg naar beneden ging. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam er hier meer bebouwing en werd de straat ook verhard.

Timmerfabriek

Toch was er hier al veel eerder de timmerfabriek van de familie Varwijk. Al in 1733 startte Derk Varwijk in Zeddam een timmerbedrijf, dat in 1823 naar de Kerkweg verhuisde. Acht generaties Varwijk runden het bedrijf. De nu 85-jarige Frans Varwijk vormde met zijn broer Gerrit de zevende generatie. Gerrit is overleden. Frans woont nog altijd aan de Kerkweg.

Het bedrijf Varwijk bestaat niet meer. Het verhuisde zo’n twintig jaar geleden naar Ulft, waar het in 2012 failliet ging. Het bedrijfspand aan de Zeddamse Kerkweg is zeven jaar geleden gesloopt en heeft plaatsgemaakt voor statige nieuwbouwwoningen. Enkele daarvan zijn al bewoond. De rest is nog in aanbouw.

'Je hebt hier altijd wat te kijken'
Voor de 89-jarige Jos Bieleveldt is heel Zeddam bekend terrein. Hij werd in 1929 weliswaar geboren in Gendringen, maar verhuisde als 3-jarige al met zijn ouders naar dit dorp om er nooit meer weg te gaan.

Tot 1958 runden zijn ouders hier aan de ’s-Heerenbergseweg ’t Kegelhuis Bieleveldt, dat later verder ging als Hotel Aaldering en in 2006 is gesloopt.

Nu woont Jos Bieleveldt op de hoek van de Kerkweg en kijkt hij uit op de ’s-Heerenbergseweg. Eerst woonde hij hier samen met zijn vrouw, maar zij is anderhalf jaar geleden overleden. Dat maakt dat het soms wel stil is. Al passeren er op het kruispunt voortdurend auto’s, fietsers en wandelaars. ,,Je hebt hier altijd wat te kijken’’, vertelt Jos.

Na zijn pensioen kwam hij aan de Kerkweg wonen. Eerst iets verderop in de straat, in een huis met een flinke tuin. Tuinieren was dan ook zijn grote hobby, maar op zijn tachtigste werd het te zwaar.

,,Toen kwam dit huis te koop’’, vertelt Jos. ,,Zo konden we toch aan deze weg blijven en hielden we dezelfde buren.’’

Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.

'Alles is hier rustiger dan in het westen'
Van oorsprong komen ze allebei uit Amsterdam en jarenlang woonden ze samen in Assendelft, een stukje ten noordwesten van de hoofdstad en niet ver van Schiphol. Hun woonwijk lag precies in de aanvliegroute. ,,De overlast van het vliegverkeer was niet acceptabel meer’’, zegt Elma van Zee (65).

Het was één van de belangrijkste redenen om te verhuizen. Vorig jaar juli streek Elma daarom samen met haar man Martin (69) neer aan de Zeddamse Kerkweg. Hier bewonen de twee nu één van de nieuwgebouwde woningen in de straat. ,,Een mooi kleinschalig project'', vindt Elma. ,,In het groen en toch dichtbij voorzieningen.’

Zij en haar man wandelen en fietsen graag. Dat ze nu vanuit huis zo het bos in kunnen lopen, is dan ook ideaal. Martin mag daarnaast graag motorrijden, maar geniet bovenal van de rust die zijn nieuwe thuis biedt. ,,Alles is hier rustiger’’, stelt hij. ,,Behalve de A12, want die doet qua drukte niet onder voor de wegen in het westen.’’

Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers