Volledig scherm
De Terborgseweg in Breedenbroek. Links de Petrus en Pauluskerk. Foto Theo Kock © DE GELDERLANDER

Terborgseweg is steeds meer een dorpse straat

mooiste straatBREEDENBROEK - De kern van Breedenbroek is minder druk na de komst van de rondweg en de Terborgseweg heeft na de herinrichting ook de aanblik van een dorpse straat.

De Terborgseweg begint vanuit de richting Ulft als N317, maar waar die provinciale weg als Aa Strangrondweg verder gaat richting de bedrijventerreinen van Dinxperlo en de Duitse grens, slaat de Terborgseweg de kern van Breedenbroek in.

Over een kleine kilometer gaat de weg in een rechte lijn door het dorp. De weg passeert tientallen woningen en enkele bedrijven om vervolgens de kern te verlaten, een kleine knik te maken en nog eens een ruime kilometer verderop in het centrum van Dinxperlo uit te komen.

Bedrijvigheid

Het Breedenbroekse gedeelte van de Terborgseweg kent vooral in het begin van de straat veel woonhuizen. De bedrijvigheid is met name verderop te vinden. De dorpskern is behalve horeca ook een autobedrijf, een kunststofbedrijf en een meubelzaak rijk.

De Terborgseweg was hier aanvankelijk een laan van bomen. Die verdwenen echter met de komst van de riolering in de straat. Zo zijn er door de jaren heen veel herinrichtingen geweest. De laatste was zo’n drie jaar geleden. Toen is de weg versmald en is er meer groen gekomen.

Dorpse uitstraling

,,Het heeft een meer dorpse uitstraling gekregen”, zegt Peter Koenders. De eigenaar van café-restaurant Koenders woont hier al zijn hele leven. Zijn voorouders begonnen hier begin vorig eeuw al hun bedrijf. Ook het autobedrijf aan de overkant draagt de naam Koenders.

Aanvankelijk kende deze straat maar zo’n zeven boerderijen. Die vormden samen de gehele kern van Breedenbroek. Dat er later huizen tussen zijn gebouwd, is nu nog altijd goed te zien aan de huisnummers. Zo zit het café-restaurant van Koenders op nummer 61, maar nummer 59 ligt een eindje terug. Daar tussenin zitten de huisnummers 59-1, 59-2 en 59-3.

Vervallen

Het pand waar in 1996 café Wesselshuus sloot, is één van de oudsten in de straat. Het behoorde in het verleden tot de vorstenplaats Anholt. In de gelagkamer dronken jagers na de jacht een borrel. Nu staat het pand te koop, maar vanwege de zeer vervallen staat wordt ook sloop overwogen.

De Petrus en Pauluskerk uit 1848 neemt in het straatbeeld een prominente plek in. De kerk behoort tot de Verrijzenis Parochie, die acht van de elf kerken sluit. Ook de kerk in Breedenbroek gaat dicht. Een nieuwe invulling is nog niet gevonden.

Alle eerdere artikelen in deze serie zijn te lezen in ons dossier Mooiste Straat.

kader
André van Loon en Jorinda Bruggeman-Van Loon uit Breedenbroek
Breedenbroek als het ideale plaatje
Vanuit het Utrechtse IJsselstein verhuisden André van Loon (38) en Jorinda Bruggeman-Van Loon (36) twee en een half jaar geleden naar Breedenbroek. Ze zochten een woning in een rustige en ruimte omgeving, met een plek om hun atelier voor het smeden van zilver en goud en het zetten van diamanten voort te zetten.

De woning in Breedenbroek voldeed aan hun ideale plaatje. Een hoekwoning met een werkplaats, die voorheen al door een smid in gebruik was. ,,Dat is een mooie toevalligheid”, zegt Jorinda. ,,Voor ons is deze plek fantastisch. Je kunt geen 10 geven, want dan is er geen ruimte meer voor verbetering, maar anders…”

Ook de buurt bevalt goed. ,,Je hebt hier veel meer het sociale”, zegt André. ,,Mensen letten op elkaar. Dat is heel anders dan in de stad, waar je soms je buren niet eens kent.”

Hier zijn door het jaar heen buurtactiviteiten als een barbecue en een fietstocht. Ook maakten de twee al kennis met de kermis. ,,Die hebben we flink gevierd, ja”, zegt Jorinda. ,,Het is fijn dat er van alles gebeurt. Het is geen stil dorp.”

kader
Peter en Ria Vinkenvleugel uit Breedenbroek
'De rondweg is een uitkomst'
Voor Peter Vinkenvleugel (68) is deze Breedenbroekse straat vertrouwd terrein. Hij is hier geboren en getogen en woont nu al 38 jaar samen met zijn vrouw Ria (63) in zijn ouderlijk huis. Dat ligt precies naast het grote schoolplein van basisschool De Borckeshof. ,,Met al die spelende kinderen is hier altijd leven”, zegt Vinkenvleugel. ,,Ook na schooltijd.”

Zelf zet de 68-jarige Breedenbroeker zich al jaren in voor de kerk in zijn dorp. Hij is sleutelhouder en werkt vaak mee als er klussen te doen zijn. Toch gaat de kerk sluiten en is de toekomst van het gebouw onzeker. ,,Heel jammer, maar het is niet anders”, zegt Vinkenvleugel. ,,Er is geen draagvlak meer.”

In de straat hebben Peter en Ria heel wat buren zien komen en gaan. ,,Toen we hier kwamen, waren we één van de jongsten”, zegt Ria. ,,Nu is het andersom.”

Toch blijft het een fijne buurt. ,,Het is hier goed wonen, lekker rustig”, vindt Peter. Zijn vrouw moest wel wennen aan het vele verkeer. ,,Er komt nu minder vrachtverkeer door de straat dan eerst. De rondweg is een uitkomst.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek