Volledig scherm
Het lichaam van de 14-jarige Romy Nieuwburg werd gisteren in Achterveld aangetroffen. © ANP / Facebook

'Vermoorde Romy was de perfecte dochter en vriendin'

Het meisje dat gisteren dood is gevonden in Achterveld is de 14-jarige Romy Nieuwburg. 'Een raar iemand die iedereen aan het lachen maakt', schreef ze over zichzelf. En dat is geen woord gelogen, zeggen vrienden en bekenden die kapot zijn van verdriet.

Volledig scherm
Romy Nieuwburg. © Facebook

Vriendinnen van Romy voelden gistermiddag al aan dat het goed mis was. Of ze Romy hebben gezien? Zus Eline is enorm ongerust, laat ze aan vriendinnen Eva (16) en Sara (15) weten. Het is niets voor Romy om niet te laten weten waar ze uithangt. Rond drie uur vrijdagmiddag is ze al uit school, een half uur fietsen buiten Hoevelaken. Maar om vijf uur is ze nog niet thuis. 

Wat volgt zijn zenuwslopende uren waarin ze maar niets horen. Eva trilt de hele avond met haar benen. Kan alleen maar huilen. Ze probeert er niet te denken wat er gebeurd kan zijn. Speelt een spelletje met haar vader ter afleiding. Tot om half elf dat onwezenlijke berichtje binnenkomt van zus Eline: 'Romy is dood.'

Quote

Romy was het liefste meisje dat ik ooit heb gekend. Zo braaf. Zo schattig. De perfecte dochter en vriendin

Vriendin Eva

Een dag later, als ze andere vriendinnen opzoeken in Hoevelaken, kunnen Eva en Sara het nog steeds niet bevatten. Ze krijgen nauwelijks een hap door hun keel. Kunnen niet normaal nadenken. ,,Romy was het liefste meisje dat ik ooit heb gekend. Zo braaf. Zo schattig. De perfecte dochter en vriendin,'' zegt Eva.

Vorige week zaterdag zagen ze elkaar nog. Kwamen ze bij Eva en Sara op de camping om te zwemmen. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. ,,Dit hoort een meisje van veertien niet te overkomen. Het is een trauma. Voor haar familie. Voor iedereen,'' zegt moeder Francis van Eva en Sara.

Onderzoek

Volledig scherm
Politie-onderzoek op het landgoed Stoutenburg in Achterveld. © ANP
Volledig scherm
De sloot bij landgoed Stoutenburg, in Achterveld, waarin het lichaam werd gevonden. © Raymond Boere

Wat Romy is overkomen is gissen voor iedereen. Had ze misschien ruzie? Niemand die het zich kan voorstellen. ,,Ze was het allerliefste meisje dat ik ken. Ze moet wel van straat zijn geplukt,'' zegt moeder Francis van Eva en Sara.

Politieonderzoek in de weilanden rond Achterveld is nog in volle gang om helder te krijgen wat het meisje precies is overkomen. Vast staat dat iemand haar vrijdagavond rond vijf uur vindt in een sloot bij landgoed Stoutenburg, in Achterveld. De man is zijn hond aan het uitlaten. Het natuurgebied waarin ze is gevonden ligt dichtbij de route die ze elke dag fietst naar haar de J.H. Donnerschool voor kinderen met gedragsproblemen in De Glind. De fiets van Romy is ook in het natuurgebied aangetroffen. Met speurhonden kammen agenten het gebied uit. Ook de ME loopt alle paadjes minutieus na.

De dader is nog altijd niet gevonden

En zolang dat zo is, wijkt moeder Francis niet van de zijde van haar dochters. ,,Ik laat ze voorlopig niet meer alleen gaan. Ik ben doodsbang geworden. En dat in Nederland.''

  1. Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’
    PREMIUM
    vuurwerkramp enschede

    Oud-eigenaar S.E. Fireworks is gebroken man: ‘Wanneer houdt dit op?’

    Bijna twintig jaar na de vuurwerkramp in Enschede wordt voormalig fabriekseigenaar Harm Smallenbroek aangewezen als mogelijke saboteur door ex-klokkenluider Paul van Buitenen. Daarmee zou hij verantwoordelijk zijn voor 23 doden. Smallenbroek is een gebroken man. Sinds 2001 heeft hij geen interview meer gegeven, tot vandaag. ,,Je wilt wel, maar je komt er nooit meer van los. We zijn die dag, net als velen, alles kwijtgeraakt.