Volledig scherm
Een van de ideeën: een openluchttheater als tegenhanger van de Muur van Mussert. © Wetenschapswinkel WUR

Aan plannen voor de Muur van Mussert geen gebrek

LUNTEREN  - Net op het moment dat de eigenaar meldt de Muur van Mussert bij Lunteren te willen gaan slopen, worden tal van ideeën van Wageningse studenten bekend voor een alternatieve toekomst van de muur. 

Een reflectiepark, herdenkingstuin of een restaurant zijn enkele ideeën voor de invulling van de 'foute' Muur.

Studenten uit China, Griekenland en andere verre landen hebben nagedacht over de toekomst van de beruchte Muur van Mussert in Lunteren. Het voormalig nationaal-socialistisch bolwerk op de Goudsberg, dat gesloopt dreigt te worden, is inzet van een project van de Universiteit Wageningen

Prikkeldraad

De ideeën lopen flink uiteen. Een van de projecten, het reflectiepark, laat bezoekers de door nazi's vervolgde Joden, homoseksuelen en zigeuners op een muur achter prikkeldaad zien. Dat beeld moet duidelijk maken dat elke keuze in het leven dramatische gevolgen kan hebben voor anderen, zoals het collaboreren van de NSB met Duitsland. 

Tuin en theater

Een ander groepje studenten gooit het over een heel andere boeg. Om de vervallen plek weer levend te maken, pleiten zij voor een groentetuin met bijbehorend restaurant. 'Eten kan mensen bij elkaar brengen', aldus de studenten. De Muur van Mussert wordt in dat plan onderdeel van het nabijgelegen park Middelpunt van Nederland. 

Drie andere studenten hebben een nieuwe, multifunctionele muur met een amfitheater voor ogen, als tegenhanger van die van Mussert.

NSB

Vanaf het spreekgestoelte op de muur hield NSB-leider Anton Mussert diverse toespraken tijdens de zogenoemde landdagen van de partij die heulde met Nazi-Duitsland. Dat gebeurde voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog.

De projecten komen in een aanbevelingsrapport te staan. Om tot een winnaar te komen, neemt een commissie komende week ook nog dertien andere ingezonden ideeën onder de loep. De Stichting Erfgoed Ede, die het idee bedacht, hoopt dat de wedstrijd een bijdrage kan leveren tot behoud van de Muur. Of een van de plannen ooit werkelijkheid wordt, is maar de vraag. Eigenaar Roderick Zoons van recreatiecentrum De Goudsberg heeft al een tekening laten maken voor nieuwe huisjes op het terrein, waarbij de hele muur niet terugkomt. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei