Volledig scherm
Anton Mussert spreekt de menigte toe tijdens de landdag van de NSB in Lunteren. © Gratis

Cultuurorganisaties willen bescherming Muur van Mussert

EDE - Monumentenorganisaties Cuypersgenootschap en Erfgoedvereniging Bond Heemschut hebben samen met de lokale verenigingen Oud Ede en Oud Lunteren, de gemeente Ede schriftelijk verzocht om de Muur van Mussert in Lunteren op korte termijn te beschermen als gemeentelijk monument. 

Op dit moment is de toekomst van de muur zeer onzeker. De eigenaar stuurt aan op sloop. Dat is vinden deze vier organisaties zeer onwenselijk. 'De muur  is onderdeel van een zwarte bladzij uit onze geschiedenis. De Muur is het enige nog bestaande specifiek voor, en in opdracht van de NSB ontworpen bouwwerk. Daarmee heeft het een zeer grote historische waarde', schrijven de monumentenorganisaties. 'Het behoud van de muur kan nu en in de toekomst een belangrijke bijdrage leveren aan het gesprek over deze periode.'

Cultuurhistorische waarde

Ze vinden ook dat de Muur van Mussert op lokaal en nationaal niveau een duidelijk cultuurhistorische waarde heeft. Tevens heeft de muur een duidelijke architectuurhistorische betekenis. De muur vormt een teken ter herinnering, maar ook van waarschuwing.

Gezien de dreiging van sloop hebben de organisaties de gemeente Ede gevraagd hun verzoek met spoed af te handelen. Ze realiseren zich wel dat er overleg is tussen het rijk en Ede over de Muur, maar menen dat wachten op de uitslag daarvan gezien de acute sloopdreiging onwenselijk is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei