Volledig scherm
© Herman Stover

Eigenaar Muur van Mussert heeft gemengde gevoelens bij monumentstatus

LUNTEREN - Dat de Muur van Mussert op terrein van camping De Goudsberg in Lunteren een rijksmonument wordt, zorgt niet voor gejuich bij de eigenaar van de camping. 

,,Dit besluit versnelt wel het proces, maar ik weet nog niet waar ik aan toe ben", zegt eigenaar Roderick Zoons. Rond de muur heeft Zoons een terrein met chalets. Hij gaf eerder aan de muur te willen slopen om nieuwe huisjes te kunnen bouwen. ,,Ik blijf bij mijn standpunt dat ik best wil meewerken, maar ik wil ook mijn inkomsten houden."  

Bezwaar

De Poolse werknemers die nu in de chalets wonen, moeten weg van de gemeente Ede.  Een alternatief is er nog niet.  Als er geen oplossing voor dit probleem komt, dan tekent Zoons bezwaar aan tegen het besluit van de minister. Hij voegt er aan toe dat De Goudsberg privéterrein is. ,,Ze kunnen van alles verzinnen, maar als ik niet mee wil werken, komt er niemand op mijn terrein naar het eventuele rijksmonument kijken."

Blijdschap 

Jan Kijlstra van Stichting Erfgoed Ede is wél opgetogen. Hij zwengelde de discussie drie jaar geleden opnieuw aan. ,,Het is de enige fysieke plek die ons herinnert aan de NSB. En ook nu weer is er nationalisme en vreemdelingenhaat. En zolang je dat ziet verschijnen, moet je dat wat hier gebeurde blijven herhalen.'' Ook Kijlstra weet dat zijn strijd nog niet klaar is. ,,Maar de belangrijkste stap is gezet. Nu is het tijd om te gaan kijken naar een educatieve invulling van de muur.''

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei