Volledig scherm
Bas de Gaay Fortman (tweede van links) met de vlag van Staatshuys in Lunteren. © Gemeente Ede

‘Grondwet een plek geven op de Muur van Mussert’

updateEDE - Artikel 1 van de grondwet verdient een plaatsje op de Muur van Mussert. En dan niet alleen het Nederlandse maar ook het Duitse Artikel 1. Dat is de wens van oud-parlementariër Bas de Gaay Fortman. Hij liet dat weten tijdens een bijeenkomst bij het omstreden rijksmonument in Lunteren.

De Gaay Fortman was daar maandag in het kader van de Grondwetcampagne 2023. De Muur van Mussert op camping De Goudsberg in Lunteren maakte deel uit van een complex waar NSB-partijleider Mussert tussen 1936 en 1940 toespraken hield. Sinds 2018 is de muur een rijksmonument. Er zijn plannen om van de muur een educatiecentrum te maken.

Nederlandse en Duitse grondwet

De Gaay Fortman wil Artikel 1 van zowel de Nederlandse als Duitse grondwet een plek geven op de Muur van Mussert. Hij vindt een verwijzing naar de grondwet juist op deze plaats van belang. ,,Het staat symbool voor alle volken die hun kracht zoeken in democratie en rechtstaat”, liet hij weten bij zijn bezoek. Artikel 1 van de Nederlandse grondwet bevat het discriminatieverbod, waar het eerste artikel van de Duitse Grondwet de menselijke waardigheid beschermt.

Wethouder Willemien Vreugdenhill van Ede vindt het een interessant idee en heeft gezegd zich in te willen spannen om het idee te realiseren. ,,Alleen kunnen we dat niet zelf beslissen”, aldus haar woordvoerder. ,,Want de muur is geen eigendom van de gemeente Ede. We kunnen er niet zelf een bordje bij zetten.”

Bordjes 

Ede wil wel de stichting Educatiecentrum De Goudsberg benaderen die bezig is met de plannen voor een educatiecentrum op de plek van de Muur. ,,Het kan op diverse manieren. Bijvoorbeeld door twee bordjes te plaatsen met zowel de Nederlandse als de Duitse tekst van Artikel 1", aldus de woordvoerder. De Gaay Fortman adviseerde om het dan wel op een goede hoogte aan te brengen, verwijzend naar de ‘grondwetbank’ die in 1992 bij het parlement in Den Haag is geplaatst. Daar moet je volgens De Gaay Fortman door de knieën om de tekst van Artikel 1 door te schuiven.

Ronald Busser, bestuurslid van de stichting Educatiecentrum De Goudsberg: ,,Wij staan er positief tegenover. Hoe het vorm moet gaan krijgen, moeten we dan nog bekijken.” Roderick Zoons, de eigenaar van recreatiecentrum De Goudsberg, en dus van de Muur, heeft nog niet gereageerd maar hij is bekend met het plan en hij was ook aanwezig bij de presentatie van De Gaay Fortman.

De Grondwetcampagne 2023 is een initiatief van Bas de Gaay Fortman en Jeroen van Urk. Samen met Staatshuys organiseren zij verschillende evenementen tot 3 november 2023, de 175ste verjaardag van de Grondwet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei