Volledig scherm
De muur van Mussert in Lunteren. © ANP

In de muur van Mussert tijdens Open Monumentendag

EDE - Op Open Monumentendag kan het publiek gebouwen bezoeken die over het algemeen gesloten zijn. En het is helemaal gratis. Hieronder een top 5 van rijksmonumenten die speciaal voor de Open Monumentendag hun deuren openen.

1. De muur van Mussert in Lunteren: In het begin van dit jaar was de muur nog in het nieuws, nadat de campingeigenaar waar de muur nu staat, hem wilde slopen om er vakantiehuisjes neer te zetten. Daarop heeft de regering besloten de muur als rijksmonument aan te wijzen. De muur is een overblijfsel van een gebouwencomplex waar in de Tweede Wereldoorlog de NSB-leider Anton Mussert vele toespraken heeft gehouden. Tijdens Open Monumentendag kun je een kijkje nemen in de muur. Er is een kamertje ingericht waar Mussert zijn brieven naar Hitler schreef.

2.  Het Stadsmuseum Rhenen in het oude raadhuis: Momenteel wordt het nieuwe Stadsmuseum Rhenen nog verbouwd en ingericht, maar de eigenaren wilden al een paar zalen laten zien. ,,En wat is nou een mooiere aangelegenheid dan Open Monumentendag?’’, aldus Maike Woldring, de nieuwe conservator van het Stadsmuseum. Onder andere de trouwzaal wordt opengesteld, waar de kaartencollectie van Henk Deys te zien zal zijn. Van militaire stafkaarten tot oude wandelkaarten en kadasterkaarten van het oude Rhenen en de omgeving.

Volledig scherm
© Herman Stöver

3. Ritmeester Fabriek in Veenendaal: In de hallen van de Ritmeester Fabriek in Veenendaal worden zaterdag maquettes van, onder andere, het oude en hedendaagse Veenendaal tentoongesteld. De hallen van de voormalige sigarenfabriek zijn gewoonlijk gesloten, maar worden dit weekend voor Open Monumentendag geopend en ingericht met de maquettes van Henk van Voskuilen.

Volledig scherm
De voormalige Ritmeester fabriek. © Herman Stover

4. Oude en nieuwe universiteit in Wageningen: Aankomende zondag zet de Universiteit Wageningen, die dit jaar haar 100ste verjaardag viert, haar deuren wagenwijd open. Zo kun je zowel het nieuwe Forumgebouw bekijken als een aantal historische parels, zoals Schip van Blaauw op de Wageningse berg. Op vrijdag wordt er een lezing gehouden door Paul Kurstjens en op zondag is er onder andere een fototentoonstelling ingericht in de bblthk.

5. De Oude Smederij Mauritskazerne Ede: Nog heel lang waren in deze kazerne soldaten gestationeerd. Nu wordt de kazerne omgebouwd tot een nieuwe wijk in Ede. In de oude smederij zit gelukkig vanaf zaterdag het Platform Militiaire historie Ede dat alles van deze bijzondere plek kan vertellen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei