Muur van Mussert wordt rijksmonument

videoEDE - De Muur van Mussert op terrein De Goudsberg in Lunteren wordt een rijksmonument.  

Minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de procedure daartoe in gang gezet. Zij doet dit na advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Door de aanwijzing in gang te zetten, krijgt deze muur een beschermde status. Over de verloederde muur was de afgelopen jaren veel discussie. De één vond dat de muur gesloopt moest worden, de ander wilde dat de muur behouden bleef om Nederlanders te blijven herinneren aan de opkomst van de NSB, een zwarte bladzijde in de Vaderlandse geschiedenis.  De partij collaboreerde met de Duitse bezetters.

Hagespraken

Volledig scherm
© Gratis

Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog hield NSB-leider Anton Mussert zogenaamde Hagespraken vanaf de muur. Uit heel Nederland kwamen sympathisanten van de partij naar Lunteren toe. 

Donkere tijd

Quote

De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiede­nis

Minister Van Engelshoven

Van Engelshoven: ,,De Muur van Mussert herinnert ons aan een donkere tijd die deel uit maakt van onze geschiedenis. We kunnen van deze zwarte bladzijde uit het verleden veel leren. De Muur is een overblijfsel van een tijdperk waarmee aan volgende generaties het verhaal van de oorlogsjaren verteld kan worden. Door de aanwijzing van de Muur als rijksmonument in gang te zetten, behouden we dit monument voor de toekomst en kunnen er scenario’s worden ontwikkeld om dat verhaal te vertellen."

Johan Weijland

,,Goed dat het rijk hierover een beslissing neemt”, vindt de Edese cultuurwethouder Johan Weijland. ,,Vanuit Ede drongen we al langer aan op een beslissing op nationaal niveau, want de Muur is een landelijke kwestie. We zijn dan ook blij dat het kabinet ons verzoek heeft gehonoreerd.”

Volledig scherm
© Herman Stover
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei