NIOD: Maak van NSB-muur een rijksmonument

videoLUNTEREN - De 'Muur van Mussert' moet zo snel mogelijk een Rijksmonument worden. Het gebouw mag niet worden gesloopt.

Dat stellen 25 vooraanstaande schrijvers, historici, kunsthistorici en hoogleraren op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, waaronder de directeuren van het NIOD en het Rijksmuseum, in een brandbrief aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De Muur van Mussert op camping de Goudsberg in Lunteren werd voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog door NSB-leider Anton Mussert gebruikt voor fascistische bijeenkomsten. De campingeigenaar wil de muur afbreken

Donkere periode

De briefschrijvers eisen dat de minister ingrijpt. ,,Hoewel de muur refereert aan een donkere periode van onze vaderlandse geschiedenis en veel emoties oproept'', moet deze absoluut behouden blijven, aldus de brandbrief. 

Het monumentaal bakstenen gebouw verkeert in bouwvallige staat. De NSB hield vanaf 1936 op de Goudsberg partijdagen. Partijleider Mussert hield er voor tienduizenden mensen zijn beruchte 'Hagespraken'. De beelden in het Polygoon journaal met zwarte uniformen, massazang en vlagvertoon staan Nederlanders in de geest gegrift, zo stellen de briefschrijvers.

Volledig scherm
Anton Mussert spreekt de menigte toe tijdens de landdag van de NSB in Lunteren, op de Muur van Mussert. © Gratis

Lees alles over de ontwikkelingen in het dossier De muur van Mussert.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei