Volledig scherm
Ontwerp voor Muur van Mussert. © DG

Ondergronds 'bedenkingscentrum' bij Muur van Mussert

LUNTEREN - Een deels ondergronds ‘bedenkingscentrum’ voor de Muur van Mussert bij Lunteren. Met dat plan heeft Rick Abelen de eerste prijs gewonnen in een prijsvraag voor toekomstideeën voor de omstreden muur.

De prijsvraag was uitgeschreven voor studenten door de Wetenschapswinkel van de Wageningse universiteit, in opdracht van de stichting Erfgoed Ede. De Muur van Mussert is een vooroorlogs complex. De eigenaar van de camping waar het bouwwerk op staat, wil het afbreken. Historici willen het bouwwerk juist behouden. De muur herinnert aan een zwarte bladzijde. De NSB hield er massabijeenkomsten en NSB-leider Anton Mussert schaarde zich er in 1940 in zijn 'Hagespraak der Bevrijding' aan de kant van de Duitse bezetter.

Goede ideeën

De muur behouden en er een nieuwe, educatieve functie aan geven, dat was het doel van de prijsvraag. Een zeskoppige jury koos het ontwerp van Abelen uit als beste inzending. ‘Een zeer fraai vormgegeven inzending met veel goede ideeën”, aldus de jury.Bij de muur komt een cilindervormige entree met trappenhuis naar beneden, waar een museum en expositieruimte komt. Die geeft weer toegang tot de muur zelf en het bordes.

 ‘Je kunt het verhaal van vrede en vrijheid niet vertellen als je de duistere kant verzwijgt. De muur is een tastbaar overblijfsel. Niet alleen een symbool, maar zeker ook een bruikbaar gebouw, geschikt om de geschiedenis te tonen aan vooral jongeren’ aldus Abelen in zijn presentatie van het plan.

De jury vindt het idee om ondergronds te gaan ‘vernieuwend en gedurfd, want dat zou kunnen bijdragen aan een sfeer van bedruktheid die overgebracht kan worden’. In het plan van Abelen gaat het bedenkcentrum onderdeel uitmaken van de Goudsberg wandelroute.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei