Volledig scherm
Nynke de Jong. © Shody Careman

Ook de schaamteloze historie moet zichtbaar blijven

Nynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Aan debat over nationale symbolen deze week geen gebrek, maar daarbij lijkt één muur een beetje onder te sneeuwen. Bij Lunteren in de buurt ligt de ‘Muur van Mussert’, een muur waarbij voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog bijeenkomsten van de NSB werden gehouden. 

De grond waarop de muur staat is nu eigendom van een camping. De campingeigenaar wil uitbreiden, en daarom de muur afbreken. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed adviseerde de gemeente Ede om er een gemeentelijk monument van te maken. Maar die voelt daar weinig voor. Dertig prominente historici, waaronder Ad van Liempt, Geert Mak en Hans Goedkoop, schreven deze week een brandbrief aan minister Van Engelshoven, om de sloop tegen te houden.

Quote

Je hebt tastbare plekken nodig om je eraan te herinneren dat een kwade ideologie snel aanhang kan krijgen

We hebben in Nederland ontelbaar veel WO II-monumenten. Voor uit de lucht geschoten piloten, gefusilleerde dorpelingen, omgekomen verzetshelden. En die zijn allemaal belangrijk om onze herinnering aan die jaren levendig te houden. Maar daar horen óók monumenten bij die de andere kant van de oorlog belichamen. De monumenten die ons vertellen dat het nationaalsocialisme niet alleen vanuit Duitsland hier naartoe werd gebracht, maar daarnaast geleefd en aangehangen werd door duizenden Nederlanders.

Niet iedereen had een Joods gezin op zolder. Niet iedereen fietste met
Het Parool onder het hemd op houten banden de stad door. De jaren 1940-1945 waren jaren vol goed en kwaad, en om alleen dat goede in monumenten te vatten, doet afbreuk aan de geschiedenis.

Naast Kamp Amersfoort, Kamp Westerbork en Kamp Vught hebben we ook de Muur bij Lunteren nodig. Om te zien waar tienduizenden Nederlanders bijeen kwamen om te marcheren en te luisteren naar speeches van Mussert over het grote Duitse Rijk.

De Vaderlandse geschiedenis is geen goed-nieuws-show. Elk weldenkend mens weet dat. Maar je hebt tastbare plekken nodig om je eraan te herinneren dat een kwade ideologie snel aanhang kan krijgen. En dat die aanhang niet alleen uit buurlanden komt, maar ook bestaat uit buurmannen en -vrouwen, uit stadsgenoten.

Kom op, minister Van Engelshoven, spreek u uit. Ook de schaamtevolle historie moet zichtbaar blijven. 

Columns