Volledig scherm
Impressie entree Muur van Mussert, zoals Rick Abelen dat had bedacht. © Rick Abelen

Stichting beheer Muur van Mussert kijkt verder dan Lunteren

LUNTEREN - De Muur van Mussert op de Goudsberg in Lunteren moet een educatieve functie krijgen voor met name de jeugd. Dat is de belangrijkste doelstelling van de nieuw opgerichte Stichting Educatiecentrum De Goudsberg. 

Die stichting gaat het beheer doen van de Muur, die naar verwachting over een paar maanden een officieel rijksmonument is. 

Jan Kijlstra van de Stichting Erfgoed Ede is secretaris van de nieuwe beheersstichting. ,,We hebben een wat neutrale naam gekozen zonder de Muur van Mussert erin. Dat zou vast en zeker weer reacties oproepen", verklaart Kijlstra. ,,Daarnaast richten we ons op de Tweede Wereldoorlog en en voorspel daarvan en dat is meer dan de Muur van Mussert alleen."

Kopen of huren

De eerste taak waar Educatiecentrum De Goudsberg voor staat is de vraag of de muur en het omliggende terrein moet worden gekocht of gehuurd. ,,De eigenaar wil hier wel aan meewerken, hij zit ook in het bestuur van de stichting." Kijlstra duidt op Roderick Zoons. Ook diens adviseur Ronald Busser is lid van het bestuur onder leiding van Karel Loeff (directeur van de Bond Heemschut). De overige leden zijn Ad van Liempt (programmamaker/journalist), René van Heijningen (NIOD) en Joost Rosendaal (historicus/publicist). ,,We hebben bewust gekozen voor landelijke en regionale bestuursleden. Dat is goed voor het draagvlak."

Quote

Belangrijk is vooral de parallel­len met de huidige tijd te benadruk­ken

Jan Kijlstra, Stichting Educatiecentrum De Goudsberg

De nieuwe stichting heeft plannen om in de gang van de muur een soort van expositie voor de jeugd te maken. Daarbij zijn onderdelen van het plan waarmee Rick Abelen onlangs de eerste prijs won in een prijsvraag voor toekomstideeën voor de omstreden muur. ,,We mikken op kinderen uit de hoogste klassen van de basisscholen en de laagste van de middelbare school. Belangrijk is vooral de parallellen met de huidige tijd te benadrukken. Ook nu worden weer bevolkingsgroepen uitgesloten."

Route

Daarnaast wil de stichting een route ontwikkelen om het verloop van de oorlog te schetsen. ,,Die begint bij de Muur van Mussert. Hier heeft een groot deel van het voorspel zich afgespeeld. Vervolgens ga je naar de Grebbeberg voor het verhaal van hoe we hebben gevochten voor onze vrijheid. Daarna gaat het naar Oosterbeek om te zien wat het heeft gekost om onze vrijheid terug te krijgen. Het slot is in Hotel de Wereld in Wageningen, waar de capitulatie werd ondertekend. Daar hebben we maandag overigens onze stichting officieel opgericht." De route kan per fiets of auto worden afgelegd. Ook wordt de Muur van Mussert opgenomen in een route rond het Middelpunt van Nederland, elders op de Goudsberg.

De komende tijd moet de stichting geld zien binnen te halen om de plannen te verwezenlijken. Waar moet dat vandaan komen? ,,De begroting voor monumenten in Nederland bedraagt 200.000.000 miljoen euro. Daarvan kan er best 2 miljoen naar de Muur van Mussert. Daarnaast is er wellicht geld te halen bij het Vfonds en clubs als het Prins Bernhard Fonds. Ik denk dat het moet lukken."

Kijlstra hoopt dat de Muur van Mussert over een jaar of vier in zijn nieuwe vorm te bezoeken is.

Volledig scherm
Anton Mussert spreekt de menigte toe tijdens de landdag van de NSB in Lunteren. © Gratis
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei