Volledig scherm
De Muur van Mussert in de huidige staat op camping de Goudsberg in Lunteren. © Herman Stover

Wageningen Universiteit zoekt beste idee voor toekomst Muur van Mussert

LUNTEREN - Welke student heeft het beste idee voor de toekomst van de Muur van Mussert? Die vraag stelt de Wageningen Universiteit. In opdracht van de Stichting Erfgoed Ede heeft de wetenschapswinkel van de instelling een 'challenge' uitgeschreven. 

Studenten aan het hbo en aan de universiteit kunnen voor 29 oktober hun idee indienen bij de wetenschapswinkel. 

Toekomst

Doel van de prijsvraag is een idee bedenken voor de toekomst van dit ongemakkelijke stukje erfgoed op de Goudsberg bij Lunteren. Vanaf het bouwwerk in Lunteren hield NSB-leider Anton Mussert toespraken tijdens grote samenkomsten voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog. 

De Stichting Erfgoed Ede wil al enige tijd dat er actie ondernomen wordt om het afbrokkelende bouwwerk te herstellen. Een eerste verzoek voor een monumentstatus is echter afgewezen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil de muur in de toekomst mogelijk wel een plek geven als monument. Op dit moment loopt er een landelijk onderzoek naar herdenkings- en militair erfgoed. 

Gouden idee

De Edese stichting, die al enige tijd in gesprek is met de eigenaar van de camping waarop de muur staat, loopt daar alvast op vooruit door te zoeken naar het gouden idee voor het inrichten van de plek. Studenten, die tot 500 euro kunnen winnen, hoeven geen uitgebreide plannen in te dienen. Drie a4-tjes zijn voldoende.  Het winnende idee moet volgens de wetenschapswinkel de 'foute'symboliek van de plek laten zien en tegelijkertijd een link leggen met het heden. 

Of het winnende idee uiteindelijk ook zal worden gerealiseerd is niet zeker. 

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei