De kleine bonte specht op een dunne tak op de Wageningse Berg.
Volledig scherm
De kleine bonte specht op een dunne tak op de Wageningse Berg. © Jan-Freerk Kloen

Als spechten giechelen in het bos, is de lente begonnen

Natuur van nabijHet vroege voorjaar, rond eind februari en begin maart, is de beste tijd om spechten te zien en horen. 

Nu de bladeren nog niet aan de bomen zitten en het zonnetje lekker inwerkt op de hormonen van de mannetjes laten ze zich regelmatig horen met een roffel of een giechel, de geluiden die de meeste soorten maken.

Hiermee verraden ze zichzelf en kun je ze met wat moeite vaak ook ontdekken, hoog in de boomtoppen kruipend tegen de stam.

Alle spechten in een gebied

Een goed gebied om spechten te horen is het Renkums Beekdal. Alle spechten die in Nederland regelmatig broeden komen hier voor, waaronder de steeds algemenere middelste bonte specht. Als je geluk hebt kun je deze zien, of één van de andere vier soorten.

Laatst had ik dat geluk. De grote bonte, middelste bonte, groene en zwarte specht zag ik in het Beekdal. De ontbrekende soort kwam ik ’s middags per toeval tegen op de Wageningse Berg.

Kleine bonte specht

Quote

De specht op de berg liet zich prachtig zien en ik kon hem ruim een uur lang volgen.

Jan-Freerk Kloen

Onderweg langs de bovenrand van de berg werd mijn aandacht getrokken door een klein vogeltje dat langs de takken van de boomtoppen op ooghoogte van bomen lager op de helling kroop. Ik keek even goed naar dit musgrote vogeltje dat toch wel heel erg op een specht leek. En dat was het ook: de kleine bonte specht.

De kleine bonte specht is te herkennen aan zijn kleine formaat, zwartwit gestreept verenpatroon en het mannetje aan zijn rode petje. Bij het vrouwtje ontbreekt het rood. Door zijn formaat kan deze soort op de dunne twijgjes van bomen kruipen, iets wat andere spechten nauwelijks doen.

Roffelen en roepen

De specht op de berg liet zich prachtig zien en ik kon hem ruim een uur lang volgen op zijn weg door de boomtoppen op zoek naar voedsel. Toen het weer opknapte na de buien begon hij zelfs te roffelen en te roepen.

Een tweede kleine bonte specht antwoordde in de verte. Beide spechten jutten elkaar op en er werd heel wat gegiecheld en geroffeld. Een prachtig gezicht om deze kleine spechten samen bezig te zien en horen. De lente is begonnen.

De Vallei