Een doodgraver probeert een dode mestkever mee te nemen.
Volledig scherm
PREMIUM
Een doodgraver probeert een dode mestkever mee te nemen. © Jan-Freerk Kloen

Doodgravers op de heide

Natuur van nabijNederland is in de ban van de heide. Ieder jaar in augustus stromen social media weer vol met de klassieke plaatjes van de Posbank. 

Quote

Voor wat hoort wat, dus het is niet alleen maar opruimser­vi­ce wat die doodgra­vers leveren

Jan-Freerk Kloen

Veel mensen trekken van heinde en verre naar dit beroemde heidegebied om het paars te zien en de heide te ruiken. De parkeerplaatsen lopen over en de ijskarretjes zijn niet aan te slepen. Minder druk, maar dichterbij en minstens even mooi is de Edese Heide, al trekt dat met de Heideweek ook veel bezoekers. De laatste weken van de vakantie zijn ideaal om er nog even op uit te trekken en tot rust te komen op de heide.

Niet alleen mensen zijn graag op de heide. Als je goed oplet krioelt het van het leven. Veel bijen en af en toe een vlinder leven van de kleine paarse bloemetjes. Op plekken met water zijn verschillende libellen te zien en slangen als adder en gladde slang krijgen hun jongen. Genietend van de laatste zomerzon zijn deze soms te vinden.

Maar aan al het leven komt een eind. En dat is het begin van het leven van bijzondere kevers: de aaskevers. Dode dieren worden al snel gevonden door verschillende ‘opruimers’. Dit kan een hert zijn, waar veel aasetertjes van kunnen leven. Kleine dieren als muizen en mestkevers worden zelfs begraven. Hier dankt de doodgraver, een aaskever, zijn naam aan. Maar, voor wat hoort wat, dus het is niet alleen maar opruimservice wat die doodgravers leveren. Er worden ook eitjes gelegd in de dode dieren, waar weer nieuwe doodgravers uit komen. Zij eten zich een weg door het dode dier heen. Alles wat zacht is wordt gerecycled waardoor alleen het skelet nog overblijft.

Het klopt dus echt: dood is leven!

Veel mensen zien het echter niet, deze wondere wereld van de kleine beestjes. Ze kijken omhoog naar hun vlieger, of tegenwoordig ook hun drone. Maar kijk ook eens omlaag. En verwonder je om de kleine wezens die hun eigen leven leiden. En daar geen vlieger of drone bij nodig hebben.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei