Grootoorvleermuis in zijn slaap verrast.
Volledig scherm
Grootoorvleermuis in zijn slaap verrast. © Henk Ruseler

Grootoorvleermuizen zijn geen stabiele slapers

Natuur van nabijVorig jaar zomer overkwam het mij tweemaal. Om de brandende zon uit mijn werkkamer te weren, sloot ik de luiken maar daarmee ontnam ik een grootoorvleermuis zijn schuilgelegenheid.

Gelukkig staat er in mijn tuin een eeuwenoude eik met veel donkere en koele holten, dus met de wetenschap dat de onfortuinlijke grootoor daar zijn slaap kon hervatten, verdween mijn schuldgevoel en kon ik in een donkere en koele werkkamer verder tikken.

Wintertelling vleermuizen

Een maand geleden kwam ik opnieuw slapende grootoorvleermuizen tegen. Ik liep mee met de Landelijke Wintertelling Vleermuizen op de Hoge Veluwe. In een oude voerkelder die was omgebouwd tot winterslaapplaats zaten ze achter speciaal voor hen aangebrachte plankjes of in speciale vleermuisstenen.

In de jaren tachtig had ik uit die kelder dagelijks een kruiwagen vol voederaardappelen voor de wilde zwijnen naar boven gereden. Maar in 1990 werd besloten dat zij best zelf hun kostje bij elkaar konden scharrelen en dus raakte de aardappelopslag in onbruik. 

Quote

Wie van u zoekt midden in de nacht niet eens de koelkast op voor een snack? Vleermui­zen zijn niet anders

Henk Ruseler, Boswachter nationaal Park De Hoge Veluwe

Vleermuizenwinterslaapkamer

Tien jaar geleden werden tempexplaten onder een dikke laag plaggen op het dak aangebracht en met deze en eerder genoemde voorzieningen werd de voerkelder omgetoverd tot een ideale vleermuizenwinterslaapkamer.

Behalve de grootoren vonden we op onze inspectietocht ook diverse overwinterende vlinders zoals dagpauwogen en kleine vossen. Een gewaagde schuilplek volgens één van de vleermuistellers. Vooral grootoorvleermuizen zijn geen stabiele slapers. Ze worden bij wisselende temperaturen in de slaapkamer nog wel eens wakker. 

Vlindervleugeltjes

En wie van u zoekt midden in de nacht niet eens de koelkast op voor een snack? Vleermuizen zijn niet anders. Wanneer in het voorjaar de grootoren zijn uitgevlogen, zie je aan de vleugeltjes op de grond, hoeveel vlinders er die winter zijn zijn opgepeuzeld.

Omwille van vleermuis en vlinder deed ik na afloop van de telling de voerkelderdeur heel zachtjes achter mij dicht.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei