In de nazomer transformeert dit struikje grote oppervlakten van de Veluwe tot een eindeloos paars paradijs.
Volledig scherm
PREMIUM
In de nazomer transformeert dit struikje grote oppervlakten van de Veluwe tot een eindeloos paars paradijs. © Henk Ruseler

Hei is er voor jou!

Natuur van nabijDe laatste dagen krijgen mijn collega’s bij de infobalie steeds vaker telefoontjes met de vraag: ‘Bloeit de hei al?’ Begrijpelijk want wat de fruitbloesem is voor de Betuwe zijn de bloeiende heidevelden voor de Veluwe. 

Quote

Maar heidevel­den zijn niet alleen mooi, het zijn ook belangrij­ke leefgebie­den voor vele zeldzame plant- en diersoor­ten

Henk Ruseler, Boswachter Nationaal Park De Hoge Veluwe

Toch kan ik mij niet herinneren dat wij vroeger speciaal voor de heidebloesem vanuit de Randstad naar de Veluwe trokken. Wij verbleven er simpelweg iedere maand wel een keer. Wat ik wel weet is dat wij altijd tersluiks een bosje bloeiende hei knipten en mee naar huis namen.

In de nazomer transformeert dit struikje grote oppervlakten van de Veluwe tot een eindeloos paars paradijs. En dat doet het al duizenden jaren, want dank zij heideboeren uit een ver verleden en onze liefde voor dit cultuurlandschap kunnen we nog steeds genieten van dit pan-Europees erfgoed dat zich uitstrekt van Portugal in het zuiden tot aan de westkust van Noorwegen in het noorden en van Ierland in het westen tot Polen in het oosten.

Heden ten dage zijn de heideboeren met hun plagschop en zeis overal uit het paarse landschap verdwenen dat bovendien sinds het begin van de vorige eeuw sterk is gedecimeerd. Maar heidevelden zijn niet alleen mooi, het zijn ook belangrijke leefgebieden voor vele zeldzame plant- en diersoorten. Daarom zetten wij alles op alles om de resterende heidevelden van de Hoge Veluwe te behouden en beschermen door net als vroeger te plaggen en maaien.

Deze laatste beheersmaatregel biedt een mooie gelegenheid om een tastbare verbinding tussen het beheer en gebruik van heide te leggen. Want wat is er op tegen om, voorafgaand aan het maaien van een heideperceel, de bezoeker van Het Nationale Park De Hoge Veluwe, een bosje hei voor thuis te laten knippen? De hei staat in volle bloei! En één hectare daarvan is dit weekeinde voor de parkbezoeker aangewezen om er een bosje hei te komen knippen. Niet stiekem zoals wij vroeger deden, maar met toestemming van de boswachter.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei