Hier is geen koelte of schaduw te vinden.
Volledig scherm
PREMIUM
Hier is geen koelte of schaduw te vinden. © Henk Ruseler

Onze kerstboom legt massaal het loodje

Natuur van nabijHet Nationaal Hitteplan is weer in werking getreden. En met nog twee zomermaanden te goed, is dit al de tweede keer dit jaar. Al in juni, een maand eerder dan vorig jaar, kwam het kwik boven de 30 graden uit. 

Toen werden we ook al door het RIVM geadviseerd het hoofd koel te houden. De werkenden onder ons schakelden de airco’s op de hoogste stand en de rest zocht verkoeling in huis, aan het water of in de bossen. Zelf kies ik dan meestal voor de ‘groene airco’ maar ik vraag mij af: hoe lang kunnen onze bossen die verkwikkende koelte nog bieden?

De geregelde bosbezoeker moet het zijn opgevallen: onze bomen lijden aan hitte- en droogtestress. Onder beuken- of eikenbossen is nog schaduw te vinden maar wanneer je percelen met fijnsparren ziet, slaat je de schrik om het hart. Die donkere, koele en doorgaans vochtige sparrenbossen zijn veranderd in troosteloze percelen met bleke, naaldloze boomlijken waar verkoeling en schaduw ver te zoeken is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei