Niet alleen de scholen, maar ook de bonte wikke is weer begonnen
Volledig scherm
Niet alleen de scholen, maar ook de bonte wikke is weer begonnen © Henk Kloen

Pop-up natuur in de stad

natuur van nabijDe laatste tijd heb ik een dubbele verhouding met de natuur. Aan de ene kant voel ik me beperkt om ongegeneerd en onbekommerd naar buiten te gaan; ik ga niet te ver weg en mijd drukke plaatsen of drukke momenten. 

Aan de andere kant is het heerlijk om even te ontsnappen aan de dwingende blik van beeldschermen en de corona-nieuwsdiarree in alle media. 

Gespikkelde mereljongen

De natuur is spontaan als altijd en de warmte en zon is hebben onze omgeving groen en bloemrijk getoverd. Dat zie en ruik je bij de eerste stap naar buiten. Elke dag springen bloemen van weer een andere plant open, en opeens springen gespikkelde mereljongen vrolijk rond.

Ik vind het fantastisch om te zien hoe in de stad planten elk hoekje van de stoep of randje langs de weg vullen. Eerst met groen, maar de bloemen volgen in ijltempo. Het laag gehouden gras rond kruispunten kleurt opeens rose van ooievaarsbekken. 

Slimme klimmers

Voordat struiken helemaal dichtgroeien bloeit daar witte look-zonder-look, gele stinkende gouwe en rose dagkoekoeksbloem. En zelfs onder en boven keurige haagjes duiken nu bloemen op. Soms een fluitenkruid alsof de schermen als parachutes op de haag zijn geland, maar bij nader inzien prikt zijn stengel dwars door een haag.

En slimme klimmers sluipen door de haag omhoog en nemen vervolgens de bovenkant over. Soms zie je de heggerank en de bosrank dit doen, en bij mij in de buurt is een haag binnen de rotonde plotseling paars gekleurd door een deken bonte wikke. 

Dagelijks verrassingen

Zo kan elk ommetje in je buurt dagelijks verrassingen opleveren. Het zonnige weer nodigt uit, maar baart ook alweer zorgen. De eerste planten hangen alweer slap in begin mei. Veel planten bloeien vroeger dan normaal, en dat zou wel eens een goede tactiek kunnen zijn om een aankomende droogte te vermijden.

Maar het zou toch jammer zijn als eind juni alles al uitgebloeid is. Voor mij heel graag een paar flinke regendagen, zodat de natuur even kan bijtanken.

Quote

Ik vind het fantas­tisch om te zien hoe in de stad planten elk hoekje van de stoep of randje langs de weg vullen

Henk Kloen

In samenwerking met indebuurt Ede

De Vallei