Volledig scherm
De bocht in de Waal bij Heesselt (het dorp ligt rechts). © Raphaeël Drent

Achttien ideeën over oplossing waterveiligheid rond Varik

VARIK - Hoewel gedeputeerde Josan Meijers en andere bestuurders stellig het tegendeel beweren: veel Varikers en Heesseltnaren denken dat er ten noorden van hun dorpen hoe dan ook een nevengeul gegraven gaat worden. Dat het eigenlijk al beslist is.

Toch is bij diverse mensen het geloof gegroeid dat er alternatieven mogelijk zijn.

Ideeën
Al een jaar wordt er in Atelier Varik, in de gesloten supermarkt van het dorp, gebrainstormd over de vraag hoe het hoogwater in de Waal in de toekomst getemd kan worden. En dat heeft een stortvloed aan ideeën opgeleverd. De kwestie leeft.

Liefst achttien van die, soms minutieus uitgewerkte, alternatieven hebben een plek gekregen in het zojuist gepresenteerde boekwerk Oplossingen Hoogwater Veiligheid. Dat overigens via gelderland.nl voor iedereen in te zien is.

En ze brengen in kaart wat er gedaan kan worden om de gewenste waterpeilverlaging in de Waal (minstens 40 centimeter) en dijkversterking te realiseren.

Besluit
Uit de 18 ingediende oplossingen blijkt dat er alle kanten op gedacht wordt. Er zijn oplossingen onderzocht die vrijwel onzichtbaar zijn in het landschap, anderen zorgen voor een complete metamorfose van het Betuwse landschap. Uiteindelijk wordt voorjaar 2018 tot één aanpak besloten.

Lees een uitgebreide reportage over de ideeën in De Gelderlander van maandag 6 februari, editie Rivierenland, of in de digitale krant.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland