Volledig scherm
© William Hoogteyling

Tientallen reacties voor en tegen advies om Varikse nevengeul te schrappen

VARIK - Op het voorlopige advies om geen nevengeul bij Varik aan te leggen, zijn de afgelopen weken ruim tachtig reacties en adviezen binnengekomen. Een groot gedeelte steunt dit advies.

Dat meldt de provincie Gelderland desgevraagd, als woordvoerder van de stuurgroep die zich over de rivierverruiming bij Varik en Heesselt gebogen heeft. De stuurgroep kwam in februari met het advies om niet te kiezen voor een binnendijkse nevengeul om de dorpen Varik en Heesselt heen, maar voor extra dijkversterking en het verder uitgraven van de uiterwaarden.

Het voorlopige voorkeursalternatief lag tot en met vorige week ter inzage voor inspraak. Een groot gedeelte van de circa tachtig reacties steunt de keuze van de stuurgroep. In zo'n vijftig gelijkluidende reacties wordt uitvoerig op alle aspecten van deze keuze ingegaan. Daarnaast zijn er nog 25 wisselende reacties, zowel instemmend met de keuze als van inwoners of organisaties die graag een ander besluit hadden gezien.

Waalgemeenten

Ook betrokken bestuursorganen konden een reactie geven op het voorlopig voorkeursalternatief. Onder andere meerdere gemeenten langs de Waal hebben dat gedaan. De gemeente Tiel liet al eerder weten het niet eens te  zijn met het voorkeursalternatief en een zienswijze in te dienen. De gemeente heeft de gemeenten Neder-Betuwe, Overbetuwe, West Maas en Waal, Druten, Beuningen en Nijmegen benaderd om hetzelfde te doen. 

Meerdere gemeenten vinden dat er te veel naar de lokale situatie is gekeken, in plaats van naar het hele riviersysteem. Doordat er bij de keuze tegen de nevengeul geen sprake is van een substantiële waterdaling, zoals dat bij de geul wel het geval is, moeten in de gemeenten stroomopwaarts waarschijnlijk de dijken meer versterkt worden. De consequenties voor deze gemeenten zijn echter niet in beeld gebracht of meegenomen in de keuze.De gemeenten willen dat die consequenties eerst in beeld worden gebracht, en met hen overlegd worden, voordat er een definitieve keuze wordt gemaakt. 

Alle reacties en adviezen worden op dit moment samengevat en beantwoord. Ze worden meegenomen in het definitieve advies aan minister Cora van Nieuwenhuizen dat in juni verwacht wordt. Zij neemt vervolgens de beslissing.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland