Buurman Roderigo speelt een prachtig stuk voor buurtgenoten.
Volledig scherm
Buurman Roderigo speelt een prachtig stuk voor buurtgenoten. © Screenshot

De nieuwe buurtapp zorgt voor een bijzondere ontdekking

VideoOok na deze crisis gaat de wereld vast weer heel hard draaien. Meestal vergeten we de ellende snel. En in quarantaine maken we ook mooie dingen mee. Wat zou u graag behouden? ,,Mijn buurman blijkt een beroemde pianist’’, vertelt verslaggever Bob van Huët vandaag.

Het initiatief kwam van drie deuren naar rechts. Nummer 152. Daar woont Joke, zo bleek. ‘Goedenavond buren van de achtste etage. Hierbij verklaar ik de groepsapp geopend’. Kijk. Zo kom je binnen. En voor wie dit misschien iets té direct vond, had Joke er een smiley achter geplakt. Haar boodschap was hartverwarmend: er wonen ook wat oudere mensen op onze etage, dus laten we een oogje in het zeil houden.

Ontdekking

Concertpianist Roderigo Robles de Medina.
Volledig scherm
Concertpianist Roderigo Robles de Medina. © Marcel van Oostrom

‘Hallo’, reageerde nummer 160. Hij bleek Roderigo te heten. ‘Goed idee’, zei Daniël van 152, dat was dus de zoon van Joke. ‘Wij zijn Lydie en Bob’, schreven wij, zodat nummer 160 en 152 wisten welke namen er hoorden bij de mensen van de vluchtige conversaties in de lift.

In de app leren we van en over elkaar, doen we elkaars boodschappen en houden elkaar scherp met foto’s waarop we joggen. Ook horen we elkaars lievelingsmuziek, elke dag mag iemand anders een clipje in de groep gooien. Zo komen we tot een bijzondere ontdekking. Die buurman van nummer 160, Roderigo, stuurt een prachtig stukje pianospel in de app. Dat komt niet helemaal uit het niets: we komen erachter dat hij een bekende concertpianist is.

Quote

De buurman van nummer 160 vertelt dat hij internatio­na­le prijzen won

Thuisconcert

‘Goedemorgen, een aantal dagen geleden heb ik dit magische stukje opgenomen. Het is van Robert Schumann, des Abends, uit Fantasiestücke.’ Dat stuurt Roderigo. De buurman van nummer 160 vertelt dat hij internationale prijzen gewonnen en dat hij speelde op grote podia zoals het Concertgebouw in Amsterdam, De Doelen in Rotterdam, de Glinkazaal van de Sint-Petersburg Filharmonie en de Weill Recital Hall in Carnegie Hall, New York.

Daar kan nu de achtste etage van een plein in hartje Rotterdam aan worden toegevoegd. Een thuisconcert voor de buren, gedeeld in de gezamenlijke corona-etageapp.

En nu deelt de bekende Nederlandse concertpianist het ook met de volgers van deze site:

Onze app van de achtste bestaat binnenkort drie maanden en van mij mag het acht jaar worden. Ik heb onze lieve buren ontdekt! Laat die verre vrienden maar zitten.

Ook iets wat u zal koesteren uit deze donkere coronadagen? Mail ons via NLblijftthuis@dpgmedia.nl