Gelderland Herdenkt-kaarsje
Volledig scherm
Gelderland Herdenkt-kaarsje © Foto Saskia Wassenaar

Duizenden kaarsjes voor het raam op 4 mei

WAGENINGEN - De teddybeer kan uit de vensterbank nu de kinderen bijna weer naar school gaan, en een lichtje erin. Het is de bedoeling dat iedereen in Gelderland - of liefst heel Nederland - maandag na Dodenherdenking een kaarsje aansteekt en achter het raam zet.

In Wageningen wordt traditiegetrouw om middernacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken bij Hotel De Wereld, waar op 5 mei 1945 de Duitse capitulatie is uitonderhandeld.

Dit markeert de overgang van het herdenken op 4 mei naar het vieren op 5 mei. Lopers verspreiden het vuur 's nachts door het land met de Bevrijdingsvuurestafette, die is uitgegroeid tot een evenement met ruim tweeduizend deelnemers.

Filmpje

Door de corona-uitbraak kan de estafette dit jaar niet doorgaan. ,,We hebben samen met de provincie gekeken naar wat wél kan”, zegt Maartje van Zadelhoff, communicatiemedewerker van comité Wageningen 45. Een virtuele bevrijdingsvuurestafette is een van de ideeën.

Alle Gelderlanders konden een gratis Gelderland Herdenkt-kaarsje in de vorm van een hartje aanvragen (kan nu niet meer). Bijna vierduizend mensen hebben dit gedaan.

Het is de bedoeling dat zij dit op 4 mei om negen uur 's avonds aansteken en een filmpje opnemen waarin het kaarsje van links naar rechts als het ware wordt doorgegeven. Instructies staan op de site www.vrijheidsvuur.nl, waar het filmpje ook gepost moet worden, zodat een virtuele estafette ontstaat.

Raam

Daarna word je geacht het vuur te delen op je eigen sociale media. En het kaarsje achter het raam te zetten. Een eigen kaars, lampje of fakkel in de tuin mag ook.

De oproep is inmiddels overgenomen door het LEEFfestival, drijvende kracht achter Kaarsjes op de Dijk. Dit jaarlijkse project dat resulteert in een lint brandende waxinelichtjes dat de loop van de Rijn volgt, is dit jaar omgedoopt tot Kaarsjes voor het Raam.

Burgemeester Geert van Rumund van Wageningen en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS ontsteken - met anderhalve meter ertussen - om middernacht op het 5 Mei Plein het bevrijdingsvuur. Toeschouwers zijn hierbij niet welkom, waarschuwt Van Zadelhoff: ,,Er wordt ook gehandhaafd op de noodverordening.”

Fakkel met het bevrijdingsvuur
Volledig scherm
Fakkel met het bevrijdingsvuur © Foto comité Wageningen 45
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei