Kelly Jansen, ze is een juf die vanuit huis onderwijs geeft. Ze staat vrijdag a.s. op de pagina NLblijft thuis. We gebruiken haar portretje in de tekst. De foto is van haarzelf.
Volledig scherm
Kelly Jansen, ze is een juf die vanuit huis onderwijs geeft. Ze staat vrijdag a.s. op de pagina NLblijft thuis. We gebruiken haar portretje in de tekst. De foto is van haarzelf. © Privebeeld

Juf Kelly: ‘We weten nog niet hóe we op kamp kunnen, maar we gaan!’

Om en om delen ze hun ervaringen: een juf die thuiszit en een moeder die thuisjuf speelt. Vandaag: Juf Kelly Jansen (31). Ze wil haar leerlingen maar wat graag weer om zich heen hebben

Dat het jaar in groep 8 een belangrijk schooljaar is weet iedereen. Toch ben ik mij meer gaan realiseren hoeveel dit leerjaar kan betekenen voor een leerling. Ik denk dat wie terugdenkt aan zijn eigen basisschooltijd, zich vooral groep 8 herinnert. Normaal gesproken plannen we al een jaar van tevoren wanneer de musical wordt gehouden, waar en wanneer het schoolkamp plaatsvindt en wanneer de afscheidsavond is. Nu is dat allemaal anders.

Quote

Er brak natuurlijk paniek uit toen de scholen sloten, want ja, wat nu?

Audities

Ik kreeg al vaak de vraag: ‘Wanneer beginnen we nou met de musical?!’ Volgens onze strakke planning zou dat maart 2020 zijn geweest. De leerlingen hadden het script en waren ontzettend enthousiast, ze keken er al het hele jaar naar uit! Er brak natuurlijk paniek uit toen de scholen sloten, want ja, wat nu? Hoe moet het met de audities?

We gaven de leerlingen de opdracht zichzelf zingend en in gesprek met iemand te filmen en dat naar ons te sturen. Deze filmpjes zijn zo ontzettend fantastisch geworden, de leerlingen (en ouders) hebben er echt werk van gemaakt. Van de fraaiste verkleedkleren tot vaders en moeders die meespeelden, je kan het zo gek niet bedenken. Op dit moment oefenen de leerlingen hun rol en videobellen ze met klasgenoten die in dezelfde scène spelen. Het eindresultaat zou in een mooi theater worden opgevoerd. We laten dit doorgaan, met of zonder publiek. Als het zonder moet dan maken we er een mooie film van. Maar dat ze op die bühne staan is zeker!

Quote

We laten dit doorgaan, met of zonder publiek

Schoolkamp

Het jaarlijkse schoolkamp is natuurlijk ook een ding. Tijdens de videocalls met de groep wordt er regelmatig gevraagd: ‘Hebben jullie al een oplossing?’, ‘We gaan toch wel op kamp he?’. Om mij heen hoor ik dat veel scholen het kamp al hebben geannuleerd. Wij hebben dat vooralsnog niet gedaan. 

Het is ontzettend lastig om de organisatie nog rond te krijgen, maar omdat we weten hoe belangrijk het is, doen we er alles aan er toch nog iets van te maken - voor zover dat verantwoord is. Zelfs mijn lieftallige klassenouder denkt mee en stuurt al haar ideeën door. Of het nou een echt kamp wordt of een aantal dagen samen leuke dingen doen en ’s avonds gewoon thuis slapen, weten we nog niet. Maar ze verdienen het.

Terug naar school

Nu de scholen weer opengaan, zal oefenen voor de musical gemakkelijker worden. De ene helft doet dat op school, de andere helft via de webcam vanuit huis. Zo kunnen we samen de liedjes oefenen. Wat ik nog het lastigst ga vinden is om anderhalve meter afstand te houden van elkaar. Maar ik ben ontzettend blij dat ik de kinderen straks weer in mijn klas heb zitten. Ik geniet van dit mooie beroep!

Samen houden we de moed erin! In #NLblijftThuis brengen wij inspirerende verhalen en praktische tips voor thuiszitters.