Koffiebonen.
Volledig scherm
Koffiebonen. © Getty Images/Henrik Sorensen

Veel thuiswerken? Tips van een expert voor wie toch eens een andere koffie wil proberen

Wie zijn kantoor heeft verplaatst naar de werkkamer of keukentafel zal het ook zijn opgevallen: de pakken koffie vliegen erdoorheen. Vaak is dat de rode verpakking van het bekende Nederlandse merk. Maar wat als je eens een andere koffie wilt proeven? Waar begin je? Barista Jasper Uhlenbusch weet raad.

Dit is de moccamaster: het bekende filterkoffieapparaat
Volledig scherm
Dit is de moccamaster: het bekende filterkoffieapparaat © rv

Op menig aanrecht in Nederland prijkt al sinds jaar en dag een Moccamaster: het bekende filterkoffieapparaat. Sommigen van ons zullen hem de afgelopen twintig jaar hebben ingeruild voor een Nespresso of Senseo-machine, maar de Moccamaster heeft niet aan populariteit ingeboet. Niet zonder reden, weet Jasper Uhlenbusch. Hij is barista en koffie-inkoper van koffieketen Coffeecompany. ,,Het is veel eenvoudiger een goede kan filterkoffie te zetten dan thuis een goede espresso te maken.’’

Uhlenbusch vervolgt: ,,Het apparaat zit vol snufjes, waardoor hij geliefd is bij barista’s over de hele wereld. Zo komt de koffie alleen met heet water in aanraking en zit er een tuitje tot onderin de kan, waardoor de koffie onderin even sterk als bovenin is.’’

Quote

Het is veel eenvoudi­ger een goede kan filterkof­fie te zetten dan thuis een goede espresso te maken

Jasper Uhlenbusch, Barista en koffie-inkoper Coffeecompany

Branding

Voor een nieuwe kop koffie hoef je dus geen ander apparaat in huis te halen, wel andere koffie. Waar begin je als je voor het koffieschap staat? We zijn in Nederland gewend aan donkergeroosterde bonen en dat levert een ietwat bittere koffie op. We drinken onze koffie namelijk vaak met melk. Wie dat niet doet, kan toe met een lichtere branding. Uhlenbusch: ,,Kies voor bonen die niet te lang geleden zijn gebrand en gemalen en kies zeker niet voor te donker geroosterde bonen. Des te donkerder gebrand, des te minder je smaaknuances kunt proeven.’’

Maar in de supermarkt kom je er niet gemakkelijk achter hoe oud de bonen zijn. ,,Je kunt dus beter naar een ‘specialty coffeezaak’ gaan’’, weet Uhlenbusch. ,,Sommige zaken branden zelfs hun bonen zelf en doen dat vaak wat lichter. Espresso smaakt als een stevige cognac, filterkoffie als een wijn: minder intens, maar je kunt er meer smaken in herkennen. Als je de bonen te donker brandt, dan brand je die nuances eruit.’

Smaakwerelden

De koffieplant groeit in landen die in de zogenoemde bean belt liggen. Dat is het gebied tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring. Alle grootste koffieproducerende landen liggen daarin, maar hebben elk een eigen smaak. Die kan verschillen door de grond waar de planten groeien, de hoogte waarop de plantage ligt en zelfs per koffiestruik.

De Bean Belt (geel) met de grootste koffieproducerende landen (groen) in 2011.
Volledig scherm
De Bean Belt (geel) met de grootste koffieproducerende landen (groen) in 2011. © Wikipedia
De oranje koffiepakken van Douwe Egberts rollen van de band in de fabriek.
Volledig scherm
De oranje koffiepakken van Douwe Egberts rollen van de band in de fabriek. © ANP

Maar er zijn wel een paar algemene regels. Als je van een rondere koffiesmaak houdt die niet te veel verschilt van de bekende Aroma Rood, dan probeer je een koffie uit Midden-Amerika. Die zal wel anders smaken dan de donkergebrande koffie waar je aan gewend bent, maar is meer een allemansvriend.

Koffies uit Zuid-Amerika en Afrika zijn uitgesproken anders. Uhlenbusch: ,,Braziliaanse koffies zijn vaak een stuk milder en kunnen toffee-achtige smaken hebben. Afrikaanse koffie heeft vaak wat bloemige, zurige en fruitige smaken.’’

De tip van Uhlenbusch is dan ook vooral om er zelf zakje voor zakje achter te komen wat je lekker vindt. ,,Ontdek koffiesmaken van andere landen. Vraag de koffieverkoper waar de koffie vandaan komt, welke smaken je mag verwachten en zoek thuis via google de plantages op.’’

Drie tips voor betere filterkoffie thuis:

- Laat de bonen malen in de winkel en bewaar deze thuis in een luchtdichte verpakking, anders vervliegt de smaak.
- Koop kleine verpakkingen, bijvoorbeeld van 250 gram. Gemalen koffie gaat ongeveer een week mee, dat is zo’n 5-6 koffiekannen.
- Vertel de barista welk apparaat je gebruikt. Voor een French press heb je een andere maling nodig dan voor je Moccamaster.

Samen houden we de moed erin! In #NLblijftThuis brengen wij opbeurende verhalen en praktische tips voor thuiszitters.