Volledig scherm
© AD Sportwereld

Loting op tien kilometer: Kramer in slotrit, na Bloemen en Bergsma

Het is het kroonjuweel van de Winterspelen voor Nederland, de olympische tien kilometer van morgen. En bij een van de beoogde hoogtepunten voor Oranje in Pyeongchang kwam vanmorgen een droomloting uit de bus voor Sven Kramer: de Fries rijdt in de laatste rit ná wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en olympisch kampioen Jorrit Bergsma.

Sven Kramer rijdt tegen de Duitser Patrick Beckert. Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen is in de rit voor hem aan de beurt. Hij heeft de Italiaan Nicola Tumolero als tegenstander. Jorrit Bergsma, de titelverdediger, rijdt in de vierde van zes ritten tegen een andere Italiaan, Davide Ghiotto.

Volledig scherm
Sven Kramer en Ted-Jan Bloemen voor de Spelen vlak voor een testwedstrijd op het ijs van de Gangneung Oval. © ANP

Op de 5000 meter reed Bloemen eveneens voordat Kramer aan de beurt was. De kopman van Team LottoNL-Jumbo richtte zich in de voorlaatste rit puur op de leidende tijd van zijn grote rivaal en veroverde met een bekeken race zijn derde opeenvolgende olympische titel op de 5000 meter. Kramer reed een olympische recordtijd (6.09,76) en Bloemen eindigde als tweede (6.11,61), met de Noor Sverre Lunde Pedersen door een verschil van 0,002 seconde op de derde plek.

Kramer en Bloemen wisten dat ze tot de laatste lotingsgroep van vier schaatsers op de 10.000 meter hoorden. Alleen de tegenstander en het ritnummer, vijf of zes, waren nog niet bekend. De internationale schaatsunie (ISU) hanteert voor de indeling van de drie poules de stand in de wereldbeker na vier toernooien, waarbij de uitslagen op de 5000 en 10.000 meter worden gecombineerd. Bloemen leidt in dat klassement, gevolgd door Kramer. De loting voor de langste afstand leidde echter opnieuw niet tot een onderling titanenduel waarop veel liefhebbers hun hoop hadden gevestigd.

De olympische titel op de 10.000 meter is de enige hoofdprijs die nog op de erelijst van Kramer ontbreekt.

Loting.
1. Ryosuke Tsuchiya (Jap) - Bart Swings (Bel)
2. Havard Bøkko (Noo) - Jordan Belchos (Can)
3. Moritz Geisreiter (Dui) - Seung-Hoon Lee (Zko)
Dweilpauze
4. Jorrit Bergsma (Ned) - Davide Ghiotto (Ita)
5. Nicola Tumolero (Ita) - Ted-Jan Bloemen (Can)
6. Patrick Beckert (Dui) - Sven Kramer (Ned)