Volledig scherm
Mikaela Shiffrin en Petra Vlhova op een parallelslalom in Courchevel. © AP

Teamevent skiën dreigt spektakel zonder sterren te worden

Een spektakel wordt het zaterdag sowieso. Het teamevent alpineskiën lijkt in weinig op de ski-evenementen die sinds jaar en dag op de olympische agenda staan, al was het maar omdat deelnemers met z’n tweeën tegelijk van de berg af roetsjen. De skiërs zelf zijn echter kritisch. ,,Het is vast heel cool voor tv, maar geef mij de traditionele evenementen maar.”

Door Sander van Mersbergen

Voor mensen die het alpineskiën alleen tijdens de Spelen volgen, zal het in elk geval even wennen zijn. Tijdens het teamevent, dat zaterdag plaatsvindt, gaan skiërs met twee tegelijk van de piste af, worden voorrondes afgewerkt, en strijden mannen en vrouwen sámen om de eer van hun land.

Het nieuwe evenement moet het skiprogramma aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld voor jonge kijkers. De vorm waarin geracet wordt – met twee skiërs tegelijk – is een kopie van de parallelslalom bij het snowboarden, en dat is niet toevallig. Waar snowboarden de afgelopen decennia een explosieve groei doormaakte, bleef skiën op de olympische kalender wat het was.

Het teamevent moet daar verandering in brengen. En het zou zomaar kunnen werken: spektakel lijkt gegarandeerd. De deelnemende landenteams, zestien in totaal, bestaan elk uit vier skiërs: twee mannen en twee vrouwen. In vier heats per wedstrijd nemen die het op een kort reuzenslalomparcours tegen elkaar op.

Punten

Wie het snelste is, verdient een punt voor zijn land. Wanneer beide skiërs vallen, verdient de skiër die het verst komt een punt. En als het na vier heats 2-2 is, worden de tijden bij elkaar opgeteld. De winnaar gaat naar de volgende ronde, totdat er twee teams overblijven die om goud strijden. De verliezers van de halve finales strijden om het brons.

Hoewel er een echte olympische plak te verdienen is, zijn niet alle skiërs even enthousiast over het onderdeel. Zo geeft Marcel Hirscher, die zich tijdens deze Spelen naar de legendestatus heeft geskied, er de voorkeur aan om zich in alle rust voor te bereiden op de wereldbeker. Ook de Amerikaanse sterren Lindsey Vonn, Ted Ligety en Mikaela Shiffrin doen niet mee.

,,Een olympische medaille is een olympische medaille”, zei Ligety voorafgaand aan de Spelen. ,,Maar ik denk niet dat een teamevenement ook maar een achtste van de betekenis heeft van een individuele medaille.”

Hirscher zegt dat het ‘een grote eer’ zou zijn om voor Oostenrijk te starten. ,,Maar het kan niet. Vier dagen later heb ik de reuzenslalom in Kranjska Gora (World Cup-wedstrijd in Slovenië, red.). Dan heb ik geen tijd voor voorbereiding, geen tijd voor herstel, geen tijd om aan de Europese tijd te wennen. Het zou dus fantastisch zijn om er bij te zijn, maar ik ben een professional. Het is niet mogelijk.”

Als atleten het ‘professioneel’ noemen om niet aan een olympisch onderdeel mee te doen, is een ding zeker: er moet nog wat zendingswerk verricht worden. Vonn: ,,Het is fantastisch dat er een nieuw evenement op de olympische kalender staat, maar als de belangrijkste skiërs niet meedoen, weet ik niet waar het goed voor is.”

Volledig scherm
Lindsey Vonn: waar is dit goed voor? © AFP